Hilversum,
28
januari
2020
|
11:05
Europe/Amsterdam

Nieuw bij MAX: Niet Zonder Ons – aflevering 2 en 3

Maandag 10 en 17 februari om 21.30 uur op NPO 1

Op maandag 10 en 17 februari om 21.30 uur op NPO 1 zendt MAX Niet Zonder Ons uit. In het gloednieuwe programma gaan zes mensen met een hersenaandoening weer aan het werk. Presentator Martine van Os volgt de deelnemers bij dit traject. Neuropsycholoog Erik Scherder legt uit waarom het zo ontzettend belangrijk is dat deze mensen weer deel uitmaken van de samenleving.

Aflevering 2 – maandag 10 februari, 21.30 uur, NPO 1
Arie en Peter, die beiden dementie hebben, doen boodschappen voor een salade maar raken op de markt hun fiets én boodschappentas kwijt. Daphne gaat behoorlijk over de schreef tijdens een cateringklus op een congres. Hendrika solliciteert al 14 jaar zonder succes en is toe aan een werkend bestaan. Zij start als activiteitenbegeleider in een opvang voor (ex)verslaafden. Cor gaat zijn passie achterna en start met frisse moed in een wijnwinkel, maar de eerste ervaringen vallen tegen.

Aflevering 3 – maandag 17 februari, 21.30 uur, NPO 1
Arie heeft dementie en maakt zijn allerlaatste motorrit, samen met zijn broers. Cor haalt alles uit zichzelf om achteruitgang van zijn lichaam tegen te gaan. Daphne zit er na een zware werkdag doorheen.

Ook horen we de kant van partners en mantelzorgers. Hoe is het voor hen? Wat zou het opleveren als hun zieke partners weer aan het werk gaan? Erik Scherder legt uit hoe de hersenen van partners en mantelzorgers reageren op de stress die de thuissituatie met zich meebrengt.

Over Niet Zonder Ons
In Niet Zonder Ons volgen we zes mensen met een hersenaandoening die thuis zijn komen te zitten en weinig om handen hebben. De deelnemers vertegenwoordigen een vergeten groep, zonder perspectief op een zinvolle of actieve toekomst. En dat is zonde, want het zijn mensen die stuk voor stuk nog veel capaciteiten hebben. Neuropsycholoog Erik Scherder legt uit waarom het op lange termijn zo belangrijk is dat deze mensen deel uitmaken van de samenleving en wat dit doet voor hun gezondheid.

In Niet Zonder Ons gaan Daphne (26), Hendrika (57), Arie (69), Cor (49), Hans (59) en Peter (72) weer aan het werk. De deelnemers gaan aan de slag bij onder meer een cultureel centrum, een restaurant en een opvangcentrum.

Niet Zonder Ons (zes afleveringen)
Maandag 10 en 17 februari om 21.30 uur
Op NPO 1
Presentatie: Martine van Os
www.maxvandaag.nl

Facebook.com/MAXdocumentaires | #nietzonderonsMAX | @MAXdocumentaire