Hilversum,
06
april
2018
|
15:45
Europe/Amsterdam

Nieuw bij MAX: Nationaal Pensioendebat

Maandag 14 mei

Hilversum, 8 mei - Maandag 14 mei zendt MAX om 20.20 uur op NPO 2 het Nationaal Pensioendebat uit. Het live-themaprogramma behandelt de grootste spaarpot van Nederland. Gepensioneerden zien al jaren hun pensioen niet meegroeien met de inflatie. Ze verloren zo’n vijftien procent koopkracht. Jongeren vrezen dat de pensioenpot over veertig jaar leeg is. Een debat over de pensioenindustrie die bijna 1350 miljard euro van andere mensen beheert en daar zelf goed van eet.

Ons collectieve pensioenstelsel staat onder druk door de vergrijzing en door de veranderende arbeidsmarkt. We wisselen vaker van baan. Moeten we om die reden naar individuele pensioenspaarpotjes? De SER beloofde dit voorjaar met voorstellen voor een nieuw pensioenstelsel komen. Opnieuw werd die belofte niet waar gemaakt. Waarom slaagt de pensioenwereld er na tien jaar discussiëren niet in een nieuw pensioenstelsel in te richten?In Nederland wordt dagelijks 80 miljoen aan pensioenpremies afgedragen; 365 dagen per jaar. Uitgesteld loon, wordt dat genoemd. Maar de zeggenschap en het juridisch eigendom is de pensioenpremiebetaler kwijt zodra het geld wordt afgedragen aan een pensioenfonds.

Maandag 7 mei jl. zond MAX het zevende deel van Zwarte Zwanen uit. In deze spraakmakende documentaireserie werd het Nederlandse pensioensysteem kritisch tegen het licht gehouden. Duidelijk werd dat miljoenen Nederlanders de greep op hun ‘geld voor later’ verliezen. Het typisch Nederlandse sociale en solidaire pensioenstelsel loopt gevaar. Zelfverrijking, fraude en minachting voor de premiebetalers werden in Zwarte Zwanen aan de kaak gesteld. Het zelfreinigend vermogen van de pensioenwereld bleek afwezig. De mentaliteit van de ‘Wolven van Wall Street’ is toenemend aanwezig. Het is een wereld geworden die misstanden en fouten onder het tapijt veegt. De pensioenwereld heeft een monopoliepositie met afnameverplichting. Kritische premiebetalers kunnen geen kant op. Het parlement en de vakbonden gedogen wantoestanden in de pensioenwereld. Kan het niet eerlijker en opener?

Gasten: jonge premiebetalers en oudere gepensioneerden, ondernemers die zich verbazen over de kwaliteit van hun pensioenfonds en toppers uit de pensioenwereld die een open gesprek wél aan durven gaan.

Omroep MAX presenteert in deze live-uitzending het MAX Pensioenmanifest.

Nationaal Pensioendebat
Maandag 14 mei om 20.20 uur
Live bij MAX op NPO 2
Presentatie: Cees Grimbergen & Elles de Bruin
www.maxvandaag.nl

www.facebook.com/OmroepMAXlive | #pensioendebat | @OmroepMAXlive