Hilversum,
29
november
2018
|
16:41
Europe/Amsterdam

Nieuw bij MAX: Napoleon in Holland

Vierdelige documentairereeks over Napoleon Bonaparte met Huub Stapel

Vanaf vrijdag 4 januari zendt MAX wekelijks om 21.10 uur op NPO 2 de nieuwe documentairereeks Napoleon in Holland uit. In deze vierdelige reeks gaat Huub Stapel op zoek naar verhalen over de legendarische keizer Napoleon. Wat kwam keizer Napoleon precies doen in Holland? En hoe werd hij destijds gezien; als een vernieuwer of een dictator?

Over Napoleon Bonaparte, de man die bijna 250 jaar geleden op Corsica werd geboren, doen ongelooflijk veel verhalen de ronde. Misschien is er in de geschiedenis helemaal niemand die van zo'n doorslaggevend belang is geweest. Onze geschiedenis is door hem drastisch veranderd, volgens sommigen ten goede, terwijl anderen hem juist zien als een bloeddorstige tiran die miljoenen mensen de dood in heeft gejaagd. Toch blijft hij tot op de dag van vandaag een inspiratie voor velen. Over Napoleon zijn meer dan 250.000 boeken geschreven en daar komen nog elke dag nieuwe exemplaren bij.

In Napoleon in Holland onderzoekt Huub Stapel wat Napoleon ons heeft nagelaten, door dezelfde route te volgen en de plaatsen te bezoeken waar de keizer is geweest. Via verslagen van ooggetuigen uit die tijd, brieven en documenten, komen we meer te weten over Napoleon en wat de Hollanders eigenlijk van hem vonden, en hij komt zelfs een complot om de keizer in Holland te vermoorden tegen. Ook spreekt Huub Stapel met deskundigen zoals Maarten van Rossem, Bart van Loo, Beatrice de Graaf, Ben Schoenmaker, Christ Klep, Paul Rem en Matthijs Lok.

Aflevering 1: De dag dat de keizer voorbijkwam – Vrijdag 4 januari om 21.10 uur op NPO 2
Het is 1811 en Holland is in rep en roer: Napoleon Bonaparte komt langs. De keizer is op dat moment op het toppunt van zijn macht en roem; een figuur van mythische proporties. Napoleon begint zijn tocht in Vlissingen en reist via Dordrecht, Gorinchem en Vianen naar Utrecht. Hoe beleefden gewone mensen de dag dat de keizer voorbij kwam? Wat zagen zij in hem: een vernieuwer of een dictator? En hoe dacht Napoleon over Hollanders? Wat wilde hij met Holland?

Huub Stapel gaat op zoek naar de verhalen over deze legendarische keizer en treedt in zijn voetsporen tijdens zijn reis door Nederland. Hij volgt de route van de keizer en onderzoekt wat er nog rest van hem. Verder werpen schrijver Bart van Loo, hoogleraar militaire geschiedenis Ben Schoenmaker en historicus Maarten van Rossum hun blik op deze intrigerende keizer en zijn relatie met Holland.

Aflevering 2: De eerste koning en de enige keizer – Vrijdag 11 januari om 21.10 uur op NPO 2
De grote keizer Napoleon Bonaparte is in Holland. Na zijn tocht langs onder andere Vlissingen en Utrecht vervolgt de keizer zijn reis door Holland en bezoekt hij onder meer Haarlem en Amsterdam. Napoleon heeft zijn broertje Lodewijk de koning van Holland gemaakt, maar een jaar voor zijn bezoek aan Holland zet hij zijn broertje resoluut van de troon en zelfs het land uit. Maar waarom? In het oude paleis van zijn broer op de Dam in Amsterdam houdt Napoleon audiënties. Lodewijk was zeer geliefd onder de Hollanders, maar geldt dat ook voor de keizer?

Huub Stapel wil meer weten over keizer Napoleon en zijn broer Lodewijk en gaat op onderzoek uit. Historicus Matthijs Lok, kunsthistoricus Paul Rem en schrijver Bart van Loo helpen hem hierbij deze aflevering.

Aflevering 3: In dienst van de keizer de ondergang tegemoet – Vrijdag 18 januari om 21.10 uur op NPO 2
Napoleon vervolgt zijn reis door Holland langs onder meer Katwijk, Den Helder, Rotterdam en Zwolle. Bonaparte is hier bepaald niet voor de gezelligheid: hij wil de vestingwerken inspecteren om er zeker van te zijn dat Holland een buffer zal vormen tegen aartsvijand Engeland. Hij is op zoek naar geld, maar bovenal is hij op zoek naar soldaten. Eén van de meest gehate maatregelen die Napoleon invoert, is de conscriptie; oftewel de militaire dienstplicht. Hiermee zal hij duizenden Hollandse jongens de dood in jagen, op de allergrootste veldtocht tot dan toe in de geschiedenis.

Huub Stapel spreekt deze aflevering met militair historicus Christ Klep, historicus Matthijs Lok en hoogleraar Nederlandse cultuurgeschiedenis Lotte Jensen over hoe Napoleons oorlogsplannen de verhouding tussen de keizer en de Hollanders steeds meer verslechterde.

Aflevering 4: De erfenis van de keizer – Vrijdag 25 januari om 21.10 uur op NPO 2
Napoleon is bijna aan het einde van zijn reis door Holland en weet inmiddels wel wat hij van de Hollanders kan verwachten. Hij heeft al de nodige opdrachten gegeven om de Hollandse kustverdediging te verbeteren. Bonaparte heeft de troepen geïnspecteerd en de Hollanders duidelijk laten merken wie hier de baas is. Aan het einde van zijn reis door Holland bezoekt Napoleon Nijmegen en trekt via Grave Duitsland in. Het zal zijn definitieve afscheid van ons land zijn. Maar wat heeft hij ons nagelaten?

Huub Stapel spreekt met militair-historicus professor Ben Schoenmaker en hoogleraar Beatrice de Graaf. Volgens hen hebben we vandaag de dag nog steeds met de erfenis van Napoleon te maken. En wat is er toch met het graf van Napoleon in Parijs aan de hand? Napoleonkenner en -verzamelaar Patrick Buch licht een tipje van de sluier op.

Over Napoleon in Holland
In de vierdelige documentairereeks Napoleon in Holland gaat Huub Stapel op zoek naar verhalen over de legendarische keizer Napoleon. Wat kwam keizer Napoleon precies doen in Holland? En hoe werd hij destijds gezien; als een vernieuwer of een dictator? Via historische verslagen, brieven en documenten, komen we meer te weten over Napoleon en wat de Hollanders van hem vonden. Daarnaast spreekt Huub Stapel met verschillende deskundigen over de keizer.

Napoleon in Holland
Vanaf vrijdag 4 januari 2019
Wekelijks om 21.10 uur op NPO 2
Presentatie: Huub Stapel

#NapoleonInHolland | @MAXdocumentaire | facebook.com/MAXdocumentaires | www.MAXVandaag.nl 

​Onderstaande foto's mogen in het kader van de promotie van Napoleon in Holland gebruikt worden o.v.v. MAX