Hilversum,
05
maart
2019
|
11:02
Europe/Amsterdam

Nieuw bij MAX: Kleuters tegen kwalen

Hoe kan het samenbrengen van twee generaties, ieder geboren in een andere eeuw, de gezondheid en het geluk van de deelnemende groep ouderen veranderen? In het nieuwe MAX-programma Kleuters tegen kwalen gaan negen senioren het experiment aan, zij krijgen dagelijks een groep kleuters op bezoek. Het resultaat is vanaf maandag 8 april om 22.10 uur, vier weken lang te zien op NPO 1.

Ouderen ervaren vaak een gevoel van leegte om hen heen. Door het verlies van een partner of vrienden, maar ook omdat ze niet in staat zijn om contacten te onderhouden of aan te gaan. Het gebrek aan sociale veerkracht versterkt het gevoel van eenzaamheid, wat kan leiden tot depressiviteit en andere kwalen. Kan dit met de komst van kleuters in hun leven worden veranderd?

Een zorghotel in de Achterhoek vormt het decor voor het sociaal experiment. Een unieke ervaring die de levens van de ouderen zou kunnen veranderen. Negen senioren, ieder met hun eigen kwalen, zijn benieuwd naar wat de kleuters voor hen kunnen betekenen. De 4-jarigen zorgen voor ontroerende momenten en dagen de ouderen uit de wereld weer te zien door de ogen van een kind. Met behulp van verschillende testen brengt een team van specialisten in de ouderengeneeskunde de resultaten van het experiment in kaart. Wat kunnen de kleuters in zes weken tijd voor de ouderen betekenen op zowel mentaal als fysiek niveau?

Aflevering 1 – maandag 8 april om 22.10 uur op NPO 1
De eerste aflevering staat in het teken van contact maken en elkaar leren kennen. De kleuters komen voor het eerst bij de ouderen op bezoek. Sommige ouderen weten direct contact te maken, anderen weten zich nog geen raad met de vierjarigen.

Aflevering 2 – maandag 15 april om 22.10 uur op NPO 1
De ouderen worden deze week echt uitgedaagd. Het thema van de aflevering is namelijk bewegen. Bewegen kan op verschillende manieren, ook zonder dat je doorhebt dat je bepaalde spieren gebruikt. Bijvoorbeeld tijdens tekenen, maar ook door bewust te dansen op muziek uit die ‘goede oude tijd’. De ouderen gaan dan ook lekker twisten met de kleuters. Als climax is er een sportdag georganiseerd voor jong en oud, waarbij de ouderen alles uit de kast moeten halen tijdens de estafette.

Aflevering 3 – maandag 22 april om 22.10 uur op NPO 1
Eenzaamheid en depressiviteit zijn vervelende kwalen waar de ouderen last van hebben óf die bij hen op de loer liggen. De derde aflevering draait om het mentale welzijn. Wie heeft moeite met afscheid en wie is er eenzaam? En helpt het contact met een kleuter tegen deze gevoelens?

Aflevering 4 – maandag 29 april om 22.10 uur op NPO 1
Het einde van het experiment is in zicht. Dit is de laatste week dat de kleuters op bezoek komen bij de ouderen in het zorghotel. Samen bereiden ze zich voor op een eindvoorstelling, die ze opvoeren voor alle ouders en bewoners van het zorghotel. Ook wordt de eindbalans opgemaakt. Hebben de ouderen mentaal en fysiek iets gehad aan het contact met de kleuters?

Kleuters tegen kwalen
Vanaf maandag 8 april
Om 22.10 uur op NPO 1
www.maxvandaag.nl

Facebook.com/MAXDocumentaires | @MAXDocumentaire | #kleuterstegenkwalen