Hilversum,
28
november
2018
|
10:24
Europe/Amsterdam

Nieuw bij MAX: Joanna Lumley's Silk Road

Vanaf maandag 31 december

Op maandag 31 december en van woensdag 2 tot en met vrijdag 4 januari 2019 zendt MAX om 19.35 uur op NPO 2 de reisdocumentairereeks Joanna Lumley’s Silk Road uit. De voormalig Absolutely Fabulous-ster volgt in deze vierdelige reeks de historische zijderoute. Van 200 voor Christus tot de middeleeuwen strekte dit gevaarlijke wegennetwerk zich uit over een lengte van 16.000 kilometer. 

Aflevering 1 - Maandag 31 december om 19.35 uur op NPO 2
Joanna begint haar reis in het Europese vertrekpunt van de zijderoute, Venetië. Hier ontdekt zij hoe Venetië rijk en machtig is geworden dankzij de zijderoute. Ze vervolgt haar reis naar Albanië, waar de Via Egnatia doorheen loopt, een weg die de uitersten van het Romeinse Rijk, Rome en Byzantium, met elkaar verbond. Na Albanië reist Joanna door naar het Turkse Istanbul, een belangrijke stad in de zijderoute en de verbinding tussen Europa en Azië.

Aflevering 2 – Woensdag 2 januari 2019 om 19.35 uur op NPO 2
In de tweede aflevering reist Joanna van de Zwarte Zee naar de Kaspische Zee, door voormalige Sovjetstaten Georgië en Azerbeidzjan. In Georgië bezoekt ze badplaats Batoemi en de romantische hoofdstad van Georgië, Tbilisi. In Kacheti ziet ze voor het eerst een echte zijdeworm. Joanna vervolgt haar reis naar Azerbeidzjan waar ze leert hoe ze een kelaghayi maakt, een traditionele zijde sjaal. Deze aflevering eindigt in Bakoe, hoofdstad van Azerbeidzjan en ook wel ‘het Dubai van de Kaukasus’ genoemd.

Aflevering 3 – Donderdag 3 januari 2019 om 19.35 uur op NPO 2
In Iran bezoekt Joanna de steden waar de ideeën en filosofieën van het Perzische Rijk zijn ontstaan en verspeid zijn over de zijderoute. Ze begint haar reis in de hoofdstad van Iran, Teheran. Ook bezoekt ze de steden Kashan, Isfahan, Yazd en Shiraz. Ze eindigt haar etappe langs deze bijzondere steden in Persepolis, de ceremoniële hoofdstad die symbool stond voor de macht van het Perzische Rijk.

Aflevering 4 – Vrijdag 4 januari 2019 om 19.35 uur op NPO 2
In de laatste aflevering van deze reeks reist Joanna Lumley af naar Oezbekistan en Kirgizië. In de Kyzylkum-woestijn reist ze 3000 kilometer oostwaarts, hier doorkruist ze allerlei verschillende landschappen. Joanna eindigt haar reis langs de zijderoute in de imposante 15e-eeuwse karavanserai Tash Rabat.

Joanna Lumley’s Silk Road
31 december en 2, 3 en 4 januari
Om 19.35 uur op NPO 2
Presentatie: Joanna Lumley
www.maxvandaag.nl

Facebook.com/OmroepMAX | @OmroepMAX

​Onderstaande foto's mogen gebruikt worden in het kader van Joanna Lumley's Silk Road ovv. © Burning Bright Productions 2018