Hilversum,
15
maart
2019
|
15:55
Europe/Amsterdam

Nieuw bij MAX: In de voetsporen van D-Day met Philip Freriks

In de nieuwe MAX-serie In de voetsporen van D-Day reist presentator Philip Freriks 75 jaar na D-Day mee met de hoofdrolspelers van Operatie Overlord. Hij reconstrueert aan de hand van archiefmateriaal, dagboekfragmenten en persoonlijke ervaringen van geallieerden en Duitsers, de voorbereidingen, het verloop en de nasleep van de dag die onze geschiedenis voorgoed heeft veranderd. In de voetsporen van D-Day is vanaf 26 april om 21.10 uur te zien op NPO 2. 

Op 6 juni 1944 staan bijna 4 miljoen soldaten aan geallieerde zijde en 1,4 miljoen aan Duitse zijde lijnrecht tegenover elkaar. De invasie op D-Day, de start van Operatie Overlord, is het resultaat van jarenlange voorbereidingen. Met als einddoel: het bevrijden van bezet Europa en het verslaan van Nazi-Duitsland.

Journalist en presentator Philip Freriks treedt 75 jaar na D-Day in de voetsporen van de hoofdrolspelers. Aan D-Day zijn vele jaren voorbereiding vooraf gegaan. De hoofdrolspelers hebben lange wegen afgelegd om elkaar uiteindelijk tegen te komen op de stranden van Normandiƫ. Philip legt in elke aflevering hun weg opnieuw af en ontrafelt wat er vooraf ging aan, en gebeurde op die ene dag.

In de indrukwekkende serie komen, naast de Britse historicus en D-Day-kenner Sir Antony Beevor, onder meer Engelandvaarder Rudi Hemmes, de Canadese generaal Richard Rohmer, de Amerikaanse paratroeper Tom Rice en de Duitse Waffen SS'er Erich Bissoir aan het woord. Zij zijn enkele van de weinige nog levende ooggetuigen van de desbetreffende dag. Met deze mannen, allemaal 95 jaar of ouder, reist Philip terug naar de plekken waar zij gevochten hebben. Aan de hand van hun verhalen zijn er levensechte reconstructies gemaakt. 

In de voetsporen van D-Day geeft een unieke inkijk in het persoonlijke leven van de mannen en vrouwen die deelnamen aan D-Day, doorsneden met bepalende historische gebeurtenissen.

In de voetsporen van D-Day (6 afleveringen)
Vanaf 26 april om 21.10 uur op NPO 2
Presentatie: Philip Freriks
www.maxvandaag.nl

Facebook.com/MAXDocumentaires | @MAXDocumentaire | #indevoetsporenvandday