Hilversum,
28
november
2016
|
11:59
Europe/Amsterdam

Nieuw bij MAX: Het was Oorlog

Vanaf vrijdag 27 januari

Op vrijdag 27 januari 2017 start bij MAX om 21.05 uur op NPO 2 Het was Oorlog. Diederik van Vleuten gaat hierin op zoek naar aangrijpende verhalen over hoe de Tweede Wereldoorlog mensen blijvend veranderde in schurken, helden, slachtoffers of daders. Het was Oorlog is een vierdelige documentaireserie over mensen die in de oorlog een keuze moesten maken die bepalend zou zijn voor de rest van hun leven.

Diederik van Vleuten vertelt in Het was Oorlog verhalen aan de hand van portretten van mensen die betrokken waren bij de Tweede Wereldoorlog. De portretten lopen uiteen van slachtoffers naar daders, goed naar fout en het veelkleurige gebied daartussen. Aan de portretten ligt historisch onderzoek ten grondslag, zodat niet alleen een scherp beeld van de betreffende personen ontstaat, maar ook een dieper inzicht in allerlei aspecten van die veelbewogen tijd.

Van Vleuten bezoekt voor de serie de plekken waar de oorlogsverhalen hebben plaatsgevonden. Zo is hij in de Biesbosch voor de geschiedenis van verzetsman Joop Hollebrands die vanuit daar geallieerde piloten naar bevrijd gebied bracht. Daarnaast staat hij voor het voormalige huis van bewaring in Leeuwarden om het verhaal van verzetsman Gerard Reeskamp uit te leggen. Reeskamp was namelijk betrokken bij de bevrijding van meer dan vijftig gevangenen, maar werd na de oorlog veroordeeld voor betrokkenheid bij een fataal verlopen overval uit de bezettingsperiode. Ook vertelt Van Vleuten het verhaal van de Joodse verraadster Ans van Dijk, de enige vrouw aan wie ná de oorlog de doodstraf is voltrokken. En tot slot vertelt hij over Sera de Croon, een van de beruchtste jodenjagers uit de jaren 1942/1943.

De scenario’s van Het was Oorlog zijn geschreven door journalist en programmamaker Ad van Liempt, de regie is in handen van Bas Vink en Wiesje Kuijpers en Ruben Messelink fungeerden als researchers.

Het was Oorlog wordt geproduceerd door De Haaien in samenwerking met Omroep MAX.

MAX: Het was Oorlog (vier afleveringen)
Vanaf vrijdag 27 januari 2017
21.05 uur op NPO 2
Presentatie: Diederik van Vleuten

#HETWASOORLOG | @MAXdocumentaire | www.facebook.com/MAXdocumentaires