Hilversum,
15
juli
2015
|
00:00
Europe/Amsterdam

Nieuw bij MAX: Drie Vorstinnen van Oranje (15-07-2015)

Nieuw bij MAX: Drie Vorstinnen van Oranje

Hilversum, 15 juli 2015 – In navolging op de serie “Drie Koningen van Oranje”, komt MAX vanaf zaterdag 15 augustus op NPO 2 met het drieluik ‘Drie Vorstinnen van Oranje’. Paul Rem, conservator van Paleis Het Loo en kenner van de geschiedenis van ons koningshuis, onderzoekt in deze driedelige documentaire samen met een aantal deskundigen wat Emma, Wilhelmina en Juliana hebben betekend voor ons land; hoe gaven deze vrouwen de monarchie vorm?

Emma trad aan op een moment dat verschillende politici vonden dat een vrouwelijk staatshoofd niets was. Zij was zich snel bewust dat zichtbaarheid een belangrijk onderdeel was van de populariteit van het vorstenhuis. Emma schroomde dan ook niet om kleine Wilhelmina rond te rijden in een koets en te tonen aan het volk.

Wilhelmina trad op 18-jarige leeftijd aan als koningin. Ze zag zichzelf als de krijgslustige Moeder des Vaderlands en oogste op vele fronten bewondering. Tegelijkertijd was er een mate van kwetsbaarheid, omdat het lang duurde voordat er een troonopvolger kwam.

Juliana’s kwaliteiten als vorstin zijn vaak overschaduwd door akkefietjes met anderen, zoals haar man en Greet Hofman. In haar voorbereiding op het koningschap moest zij tijdens de oorlog uitwijken naar Canada, waar zij geïnspireerd werd door first lady Eleanor Roosevelt met wie ze verschillende ontmoetingen had. Juliana hield zo’n 60 toespraken voor het Amerikaanse congres over de strijd tegen het Duitsland van Adolf Hitler.

Dit drieluik onderzoekt hoe drie sterke vrouwen, ieder op hun eigen wijze, Nederland verder brachten.

De serie is gemaakt door programmamakers Inge le Cointre en Elles Elberse, centrale presentatie door Paul Rem en geproduceerd door Sarphati Media in opdracht van MAX

Drie Vorstinnen van Oranje
Let op; afwijkende aanvangstijden
Aflevering 1: Regentes-koningin Emma op 15 augustus om 19.10 uur op NPO 2
Aflevering 2: Koningin Wilhelmina op 22 augustus om 19.55 uur op NPO op 2
Aflevering 3: Koningin Juliana op 29 augustus om 19.35 uur op NPO 2

www.omroepmax.nl

 

Beeldmateriaal kunt u downloaden op onze perswebsite.Voor vragen kunt u contact opnemen met Communicatie MAX: 035 6775260 via e-mail: communicatie@omroepmax.nl