Hilversum,
06
oktober
2015
|
00:00
Europe/Amsterdam

Nederlandse mariniers roeien naar Engeland

Nederlandse mariniers roeien naar Engeland

Hilversum, 6 oktober 2015 – Zondag 11 oktober zendt MAX om 18.10 uur op NPO 1 een documentaire uit van de Dutch Marines Rowing Challenge (DMRC). Tijdens de Wereldhavendagen in Rotterdam op 5 september 2015 begonnen ruim 140 mariniers in roeisloepen onder de Erasmusbrug aan de monstertocht van 350 kilometer naar Londen. MAX volgt een aantal mariniers met een bijzonder verhaal. 

Verbondenheid, kracht en toewijding zitten bij elke marinier in het DNA. Dit maakt het project van de Koninklijke Marine extra bijzonder: oud mariniers én actief dienende mariniers zetten zich met elkaar in om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor kameraden die aan hun werk posttraumatische stressstoornis (PTSS) hebben overgehouden. Dit doel wordt bereikt door middel van sloeproeien. Een logische keuze: het sloeproeien is een eeuwenoude maritieme basisvaardigheid. Het combineert teamwork met doorzettingsvermogen en amfibische inzet – de ultieme uitdaging voor een goed doel. De opbrengst van dit project gaat naar de PTSS Buddyhond: een signaleringshond die speciaal wordt opgeleid voor mensen met PTSS. Deze hond helpt zijn baas om te gaan met stress, veroorzaakt door traumatische ervaringen. 

De eerste twee dagen 
De tocht begint op zaterdag 5 september bij de Erasmusbrug te Rotterdam. De mariniers roeien vanaf hier de Noordzee op en gaan vervolgens eerst door naar Vlissingen. Op zondag 6 september arriveert de DMRC in deze mariniersstad: de oprichter van het Korps Mariniers, zeeheld Michiel de Ruyter, komt hier immers vandaan. Ook is het de plaats waar straks een nieuwe Marinierskazerne zal komen te staan. De verbondenheid tussen Zeeland en de mariniers is dus niet nieuw, en daarom zullen de mariniers deelnemen aan verschillende Zeeuwse evenementen. 

De grote oversteek 
Vanuit Vlissingen zal de tocht over de Noordzee naar Sheerness beginnen. Onderweg worden de twee drukst bevaren scheepvaartroutes ter wereld overgestoken. Vanaf de monding van de Thames bij Sheerness wordt er richting Londen verder de rivier opgeroeid, met als finishlijn de Tower Bridge. 


Dutch Marines Rowing Challenge 
Zondag 11 oktober 
Om 18.10 uur op NPO 1 
www.omroepmax.nl