Hilversum,
09
augustus
2021
|
09:43
Europe/Amsterdam

Nederland op film aflevering 6 bij MAX

Op vrijdag 13 augustus zendt MAX om 19.55 uur op NPO 2 aflevering 6 uit van Nederland op film. Een programma gemaakt over en vooral dóór Nederland. Een unieke documentaireserie, gemaakt met duizenden uren filmmateriaal van Nederlanders uit het gehele land. De presentatie is in handen van Wim Daniëls.

Nederland op film is een serie die niet alleen gaat over Nederland en hoe dat veranderde: de serie is ook gemaakt dóór Nederland. Makers en mensen die voorkomen op de films komen aan het woord. Elke aflevering heeft een nieuw thema. Bij elkaar vormt de serie een bijzonder geschiedkundig document over het ‘gewone’ leven van onszelf, onze ouders en grootouders

Aflevering 6: 't Vroor dat 't Kraakte - vrijdag 13 augustus, 19.55 uur, NPO 2
Echt koude winters hebben we al lange tijd niet meer gehad. Winters met dikke pakken sneeuw, waarin we wekenlang konden schaatsen, en waarin de Elfstedentocht een serieuze optie was. In het tijdperk van de amateurfilm kwamen dergelijke winters veel vaker voor. De barre winters van vroeger waren bovendien een favoriet onderwerp voor de Nederlandse amateurfilmers. In deze aflevering van Nederland op film ziet de kijker dikke ijsvloeren, sneeuwpoppen, sneeuwballengevechten en andere winterpret. Films die laten zien hoe we met de auto over het IJsselmeer van Noord-Holland naar Friesland konden rijden. Maar ook met beelden van de overlast die zo’n winter kon veroorzaken, zoals dorpen die van de buitenwereld afgesloten raakten, spiegelgladde wegen en de bittere kou in onze slecht verwarmde huizen. Ook is er aandacht voor de zeer koude winters tijdens de oorlogsjaren.

Nederland op film (zes afleveringen)
Vrijdag 13 augustus
Om 19.55 uur op NPO 2
Presentatie: Wim Daniëls
MAXVandaag.nl

Nederland op film wordt geproduceerd door MediaLane.

Facebook.com/MAXdocumentaires| @MAXdocumentaire | #nlopfilm