Hilversum,
09
juni
2021
|
11:43
Europe/Amsterdam

Nederland op film aflevering 3 t/m 6 bij MAX

Uniek oud filmmateriaal in nieuwe documentaireserie

Op vrijdag 23 en 30 juli en 6 en 13 augustus zendt MAX om 19.55 uur op NPO 2 aflevering 3 t/m 6 uit van Nederland op film. Een programma gemaakt over en vooral dóór Nederland. Een unieke documentaireserie, gemaakt met duizenden uren filmmateriaal van Nederlanders uit het gehele land. De presentatie is in handen van Wim Daniëls.

Nederland op film is een serie die niet alleen gaat over Nederland en hoe dat veranderde: de serie is ook gemaakt dóór Nederland. Makers en mensen die voorkomen op de films komen aan het woord. Elke aflevering heeft een nieuw thema. Bij elkaar vormt de serie een bijzonder geschiedkundig document over het ‘gewone’ leven van onszelf, onze ouders en grootouders.

Aflevering 3: Spiegeltje, Spiegeltje! - vrijdag 23 juli, 19.55 uur, NPO 2
Deze week in Nederland op film: hoe we eruit zagen en hoe dat veranderde. Hoe we ons presenteerden aan de buitenwereld is enorm veranderd gedurende de twintigste eeuw. In de beginjaren van de filmcamera lijkt iedereen sterk op elkaar: heren, ook die van 16 jaar oud, dragen pakken, de dames een jurk. Jan-met-de-pet draagt ook altijd een pet. Iedereen lijkt er altijd op z’n paasbest uit te zien. Jongens dragen een korte broek ongeacht het jaargetij, meisjes hebben een strik in het haar. Klederdracht is in veel steden en dorpen nog heel normaal, net als het dragen van hoofddoeken. Dat alles verandert sterk, zeker na de oorlogsjaren. Er komt meer ruimte voor individualiteit. Ons uiterlijk wordt een manier om aan de wereld te laten zien wie we zijn, en hoe we in het leven staan. Er ontstaan jeugdculturen, nieuwe kledingwinkels schieten als paddenstoelen uit de grond. Spijkerbroeken en minirokken nemen het straatbeeld over, en ook het haar van de man mag lang gedragen worden. We zien in deze aflevering grotendeels verdwenen fenomenen, zoals het schort, dat decennialang het vaste uniform was van de huisvrouw. Wie zien het nauwelijks nog, net als het wollen badpak, het korset en de bontjas. Modejournalist Cecile Narinx duidt een aantal fenomenen.

Aflevering 4: Zeg eens Aaa.. - vrijdag 30 juli, 19.55 uur, NPO 2
Mooi vastgelegd door de amateurfilmers van Nederland is hoe de gezondheidszorg en onze opvattingen over gezondheid steeds veranderden in een eeuw tijd. Op oude films zien we aandoeningen die nog niet of nauwelijks te behandelen waren. TBC, kinkhoest en longontstekingen waren levensbedreigende aandoeningen in tijden zonder antibiotica.Onze gezondheid stond aan veel gevaren bloot. Zo lijkt iedereen altijd en overal te roken tijdens de hoogtijdagen van de filmcamera. Ook met de verkeersveiligheid en de arbeidsomstandigheden namen we het aanzienlijk minder nauw dan vandaag.Het fenomeen bleekneusje is het onderwerp van veel films: kinderen, vaak uit de stad, die door de schooldokter naar een vakantie- of gezondheidskolonie werden gestuurd, om ‘aan te sterken’. Het werk van de huisarts, vroeger vrijwel uitsluitend mannen, veranderde sterk. Oude films gemaakt door verplegers of artsen met een camera laten zien hoe ook het dagelijks leven in het ziekenhuis in niets meer lijkt op dat van vroeger.

Aflevering 5: Bij Ons in de Straat - vrijdag 6 augustus, 19.55 uur, NPO 2
Gedurende het tijdperk van de amateurfilm speelt een groot deel van het openbare leven zich af op straat. Op straat wordt gespeeld, geroddeld, gehandeld, gevoetbald, touwtje gesprongen en veel meer. Kinderen leren er lopen en fietsen. De SRV-man komt langs, net als de melkboer, de groenteboer, de scharensliep, de putjesschepper en de schillenboer met z’n paard. Vrouwen doen de was op straat terwijl ze het laatste nieuw doornemen. Er zijn buurtfeesten en de orgelman verzorgt de achtergrondmuziek. Straatjes worden letterlijk schoongeveegd, buren houden elkaar nauwlettend in de gaten, tuinen liggen er piekfijn bij. Gaandeweg de eeuw wordt de straat steeds meer een parkeerplaats, en verplaatst het leven zich van buiten naar binnen.Speciale aandacht is er voor de straat in de oorlog. Zo is er bijzonder filmmateriaal gemaakt door amateurfilmster Cecile Schueler: tijdens de hele oorlog filmt zij stiekem door haar raam van haar woning de gebeurtenissen in haar straat in Nijkerk. Steeds vanuit hetzelfde standpunt zien we onder meer de aankomst van de Duitsers, de hongertochten en de bevrijding in haar straat. 

Aflevering 6: 't Vroor dat 't Kraakte - vrijdag 13 augustus, 19.55 uur, NPO 2
Echt koude winters hebben we al lange tijd niet meer gehad. Winters met dikke pakken sneeuw, waarin we wekenlang konden schaatsen, en waarin de Elfstedentocht een serieuze optie was. In het tijdperk van de amateurfilm kwamen dergelijke winters veel vaker voor. De barre winters van vroeger waren bovendien een favoriet onderwerp voor de Nederlandse amateurfilmers. In deze aflevering van Nederland op film ziet de kijker dikke ijsvloeren, sneeuwpoppen, sneeuwballengevechten en andere winterpret. Films die laten zien hoe we met de auto over het IJsselmeer van Noord-Holland naar Friesland konden rijden. Maar ook met beelden van de overlast die zo’n winter kon veroorzaken, zoals dorpen die van de buitenwereld afgesloten raakten, spiegelgladde wegen en de bittere kou in onze slecht verwarmde huizen. Ook is er aandacht voor de zeer koude winters tijdens de oorlogsjaren.

Nederland op film (zes afleveringen)
23, 30 juli, 6, 13 augustus
Om 19.55 uur op NPO 2
Presentatie: Wim Daniëls
MAXVandaag.nl

Nederland op film wordt geproduceerd door MediaLane.

Facebook.com/MAXdocumentaires| @MAXdocumentaire | #nlopfilm