Hilversum,
23
januari
2018
|
10:23
Europe/Amsterdam

Nederland op film: aflevering 1 t/m 4

Vanaf 7 februari

Op woensdag 7 februari start bij MAX om 20.45 uur op NPO 2 Nederland op film. Een serie gemaakt over en vooral door Nederland. Een unieke documentaireserie, gemaakt met duizenden uren filmmateriaal van Nederlanders uit het gehele land. De presentatie is in handen van Richard Groenendijk. De thema’s van de eerste afleveringen zijn ‘Feest!’, ‘Hollandse Huishoudens’, ‘Vakantie!’ en ‘Verenigingsleven’.

Aflevering 1: Feest! – woensdag 7 februari, 20.45 uur, NPO 2
De eerste aflevering van Nederland op film gaat feestelijk van start. De kijker ziet hoe Nederland de afgelopen eeuw feest heeft gevierd en hoe dat veranderde. Hoe zagen de Nederlandse huiskamers eruit bij verjaardagen, geboortes en andere feestelijke aangelegenheden? We zien de typische verjaardagen in een kringetje, huwelijken in tijden van oorlog en mieterse dansfeestjes, liefdevol vastgelegd door de amateurfilmers van Nederland.
 

Aflevering 3: Vakantie! –woensdag 21 februari, 20.45 uur, NPO 2
Deze aflevering gaat over de manier waarop Nederlanders vakantie vierden én hoe dat in een eeuw tijd veranderde. In de begindagen van de filmcamera was vakantie alleen voor de rijkste Nederlanders weggelegd, die met het vliegtuig of de auto mét chauffeur hun reizen maakten. Gaandeweg komt een vakantie binnen het bereik van grotere groepen Nederlanders en wordt het buitenland massaal ontdekt.

Aflevering 4: Verenigingsleven – woensdag 28 februari, 20.45 uur, NPO 2
Nederlanders hebben zich altijd graag georganiseerd in verenigingen en clubjes. In het verzuilde Nederland van de twintigste eeuw hoorde iedereen wel ergens bij. Van gereformeerde korfbalverenigingen tot katholieke plattelandsvrouwen, van sierduivenclubs tot liefdadigheidsverenigingen. Alles liefdevol gefilmd door de amateurfilmers van Nederland, die de lens richtten op de verenigingen waartoe zij zelf behoorden.

Nederland op film
Vanaf woensdag 7 februari 2018 (zes afleveringen)
Om 20.45 uur op NPO 2
Presentatie: Richard Groenendijk
www.maxvandaag.nl

Facebook.com/MAXdocumentaires| | @MAXdocumentaire | #nlopfilm