Hilversum,
08
november
2019
|
14:29
Europe/Amsterdam

Nationaal Debat: Klem op de werkvloer

Maandag 2 december om 20.25 live bij MAX op NPO 2

Op maandag 2 december zendt MAX het Nationaal Debat: Klem op de werkvloer uit, gepresenteerd door Elles de Bruin en Cees Grimbergen. Anderhalf uur live-televisie over een van ’s lands ergernissen: de invloed van regels, protocollen, managers en zware werkdruk op het dagelijks werkplezier.

Nederland kent een hete herfst met boze en opstandige boeren, bouwvakkers, leerkrachten en verpleegkundigen. Ze voelen zich klemgezet door almaar nieuwe, soms onuitvoerbare regels, gebrek aan collega’s, weinig waardering en geen perspectief.

Die onvrede leeft al langer en breder. Bij onder anderen agenten, rechters, buschauffeurs, fysiotherapeuten, psychiaters en verzorgenden. Ze krijgen al maar meer protocollen, regels en keurmerken voorgeschreven. En ze moeten aan steeds weer nieuwe managementhypes voldoen. Vaak in een ondoordringbaar soort management-jeuktaal, bedacht door leidinggevenden op grote afstand van de werkvloer. Het leidt bij werknemers tot meer tijdsdruk. En bij klanten en patiënten tot gefronste wenkbrauwen en ergernis.

Al vijftien jaar belooft de overheid het aantal regels te verminderen. In honderden rapporten en beleidsvoornemens werd meer eenvoud beloofd. Op duizenden conferenties werd toegezegd dat meer naar de werkvloer geluisterd zou worden. Tevergeefs.

Inmiddels dreigen vele verpleegkundigen, leerkrachten, agenten en hulpverleners teleurgesteld af te haken. Ze gaan in ieder geval met de pest in hun lijf naar het werk. Hun bezwaar: vakmanschap en eigen ideeën tellen steeds minder mee. Directies, bestuurders en vele soorten managers hebben meer te zeggen dan uitvoerenden en klanten. En dat steekt.

In dit Nationaal Debat: Klem op de werkvloer geeft MAX aandacht aan deze breed levende ergernis. Met betrokken gasten en treffende voorbeelden. En de omroep doet een oproep: breng het plezier terug op de werkvloer! Privatisering, marktwerking en schaalvergroting hebben het werken in Nederland er niet leuker op gemaakt. Is er een weg terug?

Het Nationaal Debat: Klem op de werkvloer
Maandag 2 december
Om 20.25 uur op NPO 2
www.maxvandaag.nl | @OMROEPMAX | #WERKVLOERDEBAT