Hilversum,
14
januari
2019
|
15:19
Europe/Amsterdam

Napoleon in Holland, aflevering 3: In dienst van de keizer de ondergang tegemoet

Vrijdag 18 januari om 21.10 uur op NPO 2

Op vrijdag 18 januari zendt MAX om 21.10 uur op NPO 2 de derde aflevering van Napoleon in Holland uit. In deze reeks gaat Huub Stapel op zoek naar verhalen over keizer Napoleon. Zo voerde Napoleon bijvoorbeeld de militaire dienstplicht in. Welke invloed had dit op de verhouding tussen de keizer en de Hollanders? Huub spreekt deze aflevering met Christ Klep, Matthijs Lok en Lotte Jensen.

Napoleon Bonaparte vervolgt zijn reis door Holland langs onder meer Katwijk, Den Helder, Rotterdam en Zwolle. Bonaparte is hier bepaald niet voor de gezelligheid: hij wil de vestingwerken inspecteren om er zeker van te zijn dat Holland een buffer zal vormen tegen aartsvijand Engeland. Hij is op zoek naar geld, maar bovenal is hij op zoek naar soldaten. Eén van de meest gehate maatregelen die Napoleon invoert, is de conscriptie; oftewel de militaire dienstplicht. Hiermee zal hij duizenden Hollandse jongens de dood in jagen, op de allergrootste veldtocht tot dan toe in de geschiedenis.

Huub Stapel spreekt deze aflevering met militair-historicus Christ Klep, historicus Matthijs Lok en hoogleraar Nederlandse cultuurgeschiedenis Lotte Jensen over hoe Napoleons oorlogsplannen de verhouding tussen de keizer en de Hollanders steeds meer verslechterde.

Over Napoleon in Holland
In de vierdelige documentairereeks Napoleon in Holland gaat Huub Stapel op zoek naar verhalen over de legendarische keizer Napoleon. Wat kwam keizer Napoleon precies doen in Holland? En hoe werd hij destijds gezien; als een vernieuwer of een dictator? Via historische verslagen, brieven en documenten, komen we meer te weten over Napoleon en wat de Hollanders van hem vonden. Daarnaast spreekt Huub Stapel met verschillende deskundigen over de keizer.

Napoleon in Holland
Vrijdag 18 januari
Om 21.10 uur op NPO 2
Presentatie: Huub Stapel

Zichtlink beschikbaar

#NapoleonInHolland | @MAXdocumentaire | facebook.com/MAXdocumentaires | www.MAXVandaag.nl 

.