Hilversum,
01
juni
2018
|
09:46
Europe/Amsterdam

Monique van de Ven en Louis van Dijk in Recht van Spreken bij MAX

Zij is 65 en hij 76: actrice Monique van de Ven en pianist Louis van Dijk. Op dinsdag 12 juni en donderdag 12 juli om 20.25 uur op NPO 2 blikken ze in het MAX-programma Recht van Spreken met presentatrice Elles de Bruin terug op hun werk en leven.

Monique van de Ven (aflevering 1) – dinsdag 12 juni om 20.25 op NPO 2
De MAX-dramaserie Dokter Deen is net afgesloten; een mooi moment om met actrice Monique van de Ven terug te blikken op haar leven tot nu toe. Een leven dat in het teken staat van film en later ook televisie. Na haar doorbraak in de film Turks Fruit, ontvouwt zich een succesvolle carrière waarmee ze de titel 'Nederlands actrice van de eeuw' verkrijgt. Over ouder worden zegt ze in Recht van Spreken: “65 is het nieuwe 45, het is lastig daarmee om te gaan. Ga je wel wat doen aan je uiterlijk, een beetje of niets? Ik dacht ook: ik ga even dit doen en hier en daar een dingetje. Nou ja, ik vind het er niet beter van geworden”. En hoe denkt Van de Ven over met pensioen gaan? “Dat ‘moeten’ wil ik niet meer, maar helemaal stoppen is niet goed voor mij. De emotie en ambitie zit er nog steeds”.

Monique van de Ven laat ook haar licht schijnen over de Me Too-beweging: “In Amerika heb ik het wel heel veel meegemaakt. Producenten die zeiden: kom het script maar even bij mij thuis ophalen en dan deed hij de deur open in een ochtendjasje”. In Recht van Spreken vertelt Van de Ven ook dat ze een enorme controlfreak is. “Ik wil altijd bij alles de regie in eigen hand houden. Ik ben namelijk vreselijk chaotisch”. 

Louis van Dijk (aflevering 2) – Donderdag 12 juli 20.25 op NPO 2
Pianist Louis van Dijk doorliep het conservatorium en brak in de jaren 60 door met zijn jazzmuziek. Hij werd vooral bekend met zijn optredens met de Gevleugelde Vrienden, met Pim Jacobs en Pieter van Vollenhoven. De gezondheid van Van Dijk is broos en er is bij hem Alzheimer geconstateerd. Daarover zegt hij in Recht van Spreken: “Ik heb er zelf niet echt last van, het is alleen heel rot voor mijn omgeving”. Van Dijk vertelt dat er wordt gezocht naar een verzorgingshuis voor hem: “Ik vind het zo’n raar idee dat ik mijn huis wordt uitgegooid. Ik begrijp het wel. Op een gegeven moment word ik gewoon te lastig”. Is hij bang dat hij op een gegeven moment de muzieknoten kwijtraakt? “Dat droomde ik vroeger wel eens. Maar het is bij mij zo ingeslepen, het gaat automatisch, je raakt het nooit kwijt. Ook niet met Alzheimer”.

Cabaretier Diederik van Vleuten vertelt in Recht van Spreken dat hij is gevormd door de muziek van Louis van Dijk: “Louis van Dijk is mijn grote held. Ik vind het een monument in de Nederlandse muziek”.

Over Recht van Spreken
Prominente Nederlanders kijken in Recht van Spreken met presentatrice Elles de Bruin terug op hun werk en leven. Over welke keuzes in hun leven zijn ze tevreden en wat hadden ze liever anders gedaan? Eerder werden onder anderen Jan Terlouw, Hedy d’Ancona, Dries van Agt, Rita Verdonk en Arnold Heertje geïnterviewd in Recht van Spreken.

Recht van Spreken
Dinsdag 12 juni en donderdag 12 juli
Om 20.25 uur op NPO 2
Presentatie: Elles de Bruin

#RechtvanSpreken | www.maxvandaag.nl | facebook.com/OmroepMAX