Hilversum,
03
juli
2023
|
21:11
Europe/Amsterdam

Mindervaliden betalen meer voor vakantie vanwege hulpmiddel

Nederlanders die een elektrische scootmobiel meenemen op vakantie lopen het risico dat zij vanwege dit hulpmiddel tientallen euro’s duurder uit zijn. Dit blijkt uit onderzoek van het tv-programma MAX vakantieman. Voor de transfer, het vervoer van het hulpmiddel van vliegveld naar hotel, blijken sommige reisorganisaties extra kosten in rekening te brengen. “Belachelijk.” zegt MAX Ombudsman Jeanine Janssen maandagavond in het tv-programma. CDA Tweede Kamerlid Lucille Werner gaat Kamervragen stellen. 

Jos van Beek wil afgelopen juni zijn elektrische (reis)scootmobiel meenemen op vliegvakantie naar Benidorm. Het hulpmiddel kan voor het vervoer uit elkaar worden gehaald. Op Schiphol en in het vliegtuig is er geen probleem. Maar de transfer van het Spaanse vliegveld naar het hotel levert wel problemen op. Van reisorganisatie TUI mogen elektrische scootmobielen niet in de standaard transferbus mee. Voor Van Beek en zijn vrouw wordt een privétransfer geregeld, wat hem € 138,38 extra kost.

In het VN-Verdrag Handicap staat dat personen niet mogen worden gediscrimineerd vanwege een handicap of beperking. Het is de plicht van een reisorganisatie om te zorgen dat een persoon met een beperking autonoom kan reizen. Hiervan kan alleen worden afgeweken om veiligheids- en gezondheidsredenen. “Maar een scootmobiel levert geen gevaar op en dus mogen er ook geen meerkosten worden gerekend”, zegt MAX Ombudsman Jeanine Janssen. CDA Tweede Kamerlid Lucille Werner vindt dat het afgelopen moet zijn met het achterstellen van mensen met een handicap. “Met de vergrijzing wordt de groep die met een scootmobiel op vakantie gaat alleen maar groter. De reisbranche moet zich hierop gaan voorbereiden.”

MAX vakantieman
Elke maandag 
Om 20.30 uur bij MAX op NPO 1 
Presentatie: Sybrand Niessen

Kijk hier de aflevering terug van MAX vakantieman. 

MAXvakantieman.nl | Facebook | #MAXvakantieman