Hilversum,
09
juni
2017
|
11:32
Europe/Amsterdam

Mijn Missie: informatie aflevering 2 t/m 5

Vanaf zaterdag 17 juni om 21.20 uur op NPO 2

Vanaf zaterdag 17 juni om 21.20 uur zendt MAX wekelijks de serie Mijn Missie uit op NPO 2. Hierin keren veteranen terug naar het land waar ze ooit naar werden uitgezonden. De veteranen maken hun terugkeerreis met een collega van het bedrijf waar ze op dit moment werken.

In de televisieserie Mijn Missie keren zes veteranen terug naar hun missiegebied. Ze vertellen wat ze hebben gezien, wat ze hebben gevoeld en wat hen heeft gemaakt tot wie ze nu zijn. Op de reizen worden ze vergezeld door een leidinggevende of collega van het bedrijf waar ze nú werken.

Programmamaker en oud-journaallezer Gijs Wanders: “Veteranen hebben veel meegemaakt, maar hangen niet de held uit. Eenmaal uit dienst gaan ze op in de burgermaatschappij. Anoniem. Hun verhalen klinken hooguit nog op reünies. Wij halen ze uit de schaduw en geven hun verhalen een podium.”

De informatie van Mijn Missie aflevering 1 (17 juni om 21.10 uur op NPO 2) is eerder verstuurd.

Aflevering 2: zaterdag 24 juni om 21.20 uur op NPO 2
De tweede aflevering gaat over Thamara uit Middelburg. Zij ging het leger in om een bijdrage te leveren aan een betere wereld en werd uitgezonden naar meerdere landen. In Mijn Missie keert ze terug naar Bosnië. De reis roept herinneringen en emoties op. Ze beschrijft hoe ze in een jeep een gevaarlijke route reed en aan kogels en explosies kon ontsnappen dankzij een Apachehelikopter. Thamara werkt tegenwoordig als expert zakelijke verzekeringen. Ze wordt op haar terugkeerreis vergezeld door haar leidinggevende Jan.

Aflevering 3: zaterdag 1 juli om 21.20 uur op NPO 2
Aflevering drie gaat over Gepco uit Soest. Als helikopterpiloot werd hij uitgezonden naar Cambodja, het land van de killing fields, waar de Rode Khmer dood en verderf had gezaaid. Zijn terugkeerreis kent bijzondere ontmoetingen, zoals met Aki Ra, destijds een kindsoldaat van de Rode Khmer. Als boetedoening maakt hij zijn land nu mijnenvrij. Gepco werkt tegenwoordig als traumahelikopterpiloot. Zijn collega Petra, verpleegkundige op de heli, vergezelt hem.

Aflevering 4: zaterdag 8 juli om 21.15 uur op NPO 2
In deze aflevering volgen we Joey uit Elburg. Zijn eerste missie was Kosovo. Hij was actief als ambulancebroeder bij de medische eenheid. Ze werden ‘de zusters van het leger’ genoemd. Tegenwoordig werkt hij in de ouderenzorg bij Zonnehuisgroep IJssel-Vecht. De ervaring die hij tijdens de missie heeft opgedaan, betaalde zich uit tijdens een dramatisch ongeval in eigen land. Door zijn kordate optreden werd hij in de media een held genoemd. Op zijn terugkeerreis wordt hij vergezeld door zijn manager.

Aflevering 5: zaterdag 15 juli om 21.20 uur op NPO 2
Aflevering vijf gaat over Arjan uit Almere. Hij kwam destijds bij de militaire keuring als beste uit alle tests. Dat streelde zijn eergevoel. Als marinier trok hij de wijde wereld in: Bosnië, Afghanistan, Irak. Hij werd onderscheiden voor zijn moed. Tegenwoordig probeert hij met enkele maten van het Korps Mariniers criminele jongeren weer op het rechte spoor te krijgen. Op zijn terugkeerreis naar Irak ontmoet hij onder meer Nederlandse militairen die de Koerden trainen in hun strijd tegen IS. Zijn collega Nico vergezelt hem.

Mijn Missie
6 afleveringen
Vanaf 17 juni iedere zaterdag
Om 21.20 uur op NPO 2

www.maxvandaag.nl | facebook.com/MAXdocumentaires | @MAXdocumentaire | #MIJNMISSIE