Hilversum,
22
april
2014
|
00:00
Europe/Amsterdam

Mijn band met Oranje (22, 23 en 24 april)

Hilversum, 22 april 2014 – MAX zendt vandaag, morgen en overmorgen om 16.30 uur op NED 1 Mijn band met Oranje uit. Iedereen in het Koninkrijk der Nederlanden werd opgeroepen amateurbeelden rond het thema koningshuis in te zenden. De drie korte films die Beeld en Geluid van de inzendingen maakte vormen een bijzondere kijk op Oranje en onszelf: van de vele werkbezoeken van koningin Beatrix tot nooit eerder vertoonde beelden van prins Bernhard in Oeganda. De films laten zien hoe Nederlanders naar het koningshuis kijken.

Aflevering 1 – dinsdag 22 april: Juliana en Bernhard

Juliana wilde koningin van het volk zijn en vierde daarom haar verjaardag met de Nederlandse bevolking, bij de defilés op Paleis Soestdijk. Amateurfilmers tonen hun films en halen herinneringen op aan de defilés, waarbij men zich, in de tuin van het paleis, bijna in de huiselijke kring van de koninklijke familie bevond. Ook zien we het laatste publieke optreden van Juliana, waarvan de film wel heel abrupt werd onderbroken, en Bernhard bezoekt Oeganda wel heel casual gekleed.

Aflevering 2 – woensdag 23 april: Beatrix en Claus

De beginjaren van Beatrix’ koningschap zagen er anders uit dan die van haar moeder. De tweede aflevering van Mijn Band Met Oranje opent met amateurbeelden van de ‘kroningsrellen’ in Amsterdam. Ook herinneren filmers zich de arrestaties en leuzen als ‘Breda Oranjestad is Oranje zat’ tijdens Koninginnedag in 1981. De amateurfilms staan soms in scherp contrast met de officiële berichtgeving. Lichtvoetige momenten komen ook aan bod: Beatrix die onder de indruk is van een nieuw computersysteem, een onderonsje met de koningin dat in beeld wordt gebracht en een filmer die zich naar binnen weet te bluffen waar niemand anders mocht filmen.

Aflevering 3 – donderdag 24 april: Willem-Alexander en Máxima

Máxima steelt al snel de harten van veel Nederlanders bij haar introductie. Ze is dan ook een dankbaar onderwerp voor de camera’s van amateurfilmers, van camcorder tot smartphone. De veelvuldige aanwezigheid van deze opnameapparatuur zorgt ervoor dat beelden worden vastgelegd die we bij de officiële beelden missen: van Máxima die een meisje terugbrengt naar haar moeder tot de chaos en onrust na de aanslag in Apeldoorn. Filmers vertellen over de uitzinnigheid bij de kroning van Willem-Alexander en de emoties bij het afscheid van Beatrix als koningin.

Mijn band met Oranje 22, 23 en 24 april
16.30 uur op NED 1
www.omroepmax.nl