Hilversum,
09
januari
2017
|
10:28
Europe/Amsterdam

Meldpunt!: Steeds meer ouderen in de gevangenis

Dinsdag 10 januari

Meldpunt! gaat morgen over ouderen in de gevangenis. De redactie ontving brieven van oudere gedetineerden die stellen dat hun gevangenis niet is aangepast op hun leeftijdsgroep. Presentatrice Elles de Bruin mocht bij hoge uitzondering een oudere gedetineerde opzoeken en interviewen in de penitentiaire inrichting van Dordrecht. Meldpunt! is dinsdag 10 januari om 19.20 uur te zien bij MAX op NPO 2.

Het aantal mensen van 60 jaar en ouder in de gevangenis is in tien jaar verdubbeld. Op dit moment zitten er ongeveer 1300 ouderen in Nederland in de gevangenis, wat neerkomt op 11% van alle gedetineerden.
Dat komt doordat ouderen vaker met justitie in aanraking komen. Dagelijks worden senioren gepakt voor winkeldiefstal, vaak voor maar een paar euro aan boodschappen. De zwarte lijst van de verzekeraars telt bijna duizend 65-plussers, de meesten wegens fraude. Het aantal ouderen dat in aanraking komt met justitie is sinds het jaar 2000 bijna verdubbeld. Redenen: eenzaamheid, financiƫle problemen, overspannen mantelzorg en mentale aftakeling.

De zwaardere oude delinquenten gaan de gevangenis in voor drugshandel, ernstige verkeersovertredingen, ontucht of zelfs moord, soms op hun hoogbejaarde demente partner waarvoor zij mantelzorger waren.
Wie op hoge leeftijd in de gevangenis belandt, heeft moeite zich aan te passen aan de jongere gedetineerden. Door het generatieverschil heerst er een andere cultuur. Ook missen ouderen aansluiting doordat ze bijvoorbeeld niet kunnen meedoen aan sportactiviteiten en hebben ze soms speciale zorg nodig die er vaak niet is, zoals drempelloze ruimtes, aangepaste toiletten en douches. In sommige gevallen zijn hoog-laagbedden nodig, zoals die te vinden zijn in een zorginstelling. Daar waar Engeland en Duitsland al speciale ouderen-gevangenissen hebben, heeft het Nederlandse gevangeniswezen nog een flinke slag te maken.

In de studio bespreken we de vergrijzing van de gevangenissen en of er speciaal strafrecht moet komen voor senioren met advocaat Wim Anker en hoogleraar Reclassering Peter van der Laan.

MAX: Meldpunt!
Dinsdag 10 januari om 19.20 uur op NPO 2
Presentatie: Elles de Bruin
www.maxvandaag.nl

#MeldpuntMAX | @MeldpuntMAX | www.facebook.com/TijdvoorMeldpunt