Hilversum,
04
oktober
2016
|
14:33
Europe/Amsterdam

Meldpunt!: Ouderenzorg raakt verstopt

Woensdag 5 oktober

De ouderenzorg loopt vast door een chronisch en stijgend gebrek aan capaciteit, personeel en geld. Verpleeghuizen kunnen de vraag niet aan. Nu al staan er 6000 mensen op de wachtlijst waardoor die nu niet de zorg krijgen waar zij dringend behoefte aan hebben. Door het gebrek aan verpleeghuisplaatsen bezetten ouderen onnodig lang ziekenhuisbedden en krijgt de, toch al zwaarbelaste wijkverpleging, te maken met patiënten met steeds complexere aandoeningen. Dat blijkt uit een rondgang van MAX’ Meldpunt!, woensdag 5 oktober om 19.20 uur te zien op NPO 2.

Op de wachtlijst voor het verpleeghuis staan 6000 ouderen met zorgzwaartepakket (zzp) 5 of zwaarder. Dat zijn zeer hulpbehoevende ouderen die daarmee recht hebben op toegang tot professionele zorg in een instelling. Maar verpleeghuisplekken zijn er niet of nauwelijks. Hoewel al jaren bekend is dat de vergrijzing zal leiden tot een explosieve vraag naar zorg, weet eigenlijk niemand hoeveel verpleeghuisplekken er op de middellange termijn nodig zijn. De overheid wil de komende vijf jaar het aantal bedden met 6000 laten groeien. Terwijl die bedden op dit moment al nodig zijn.

Meldpunt! loopt mee met de wijkverpleging, in het verpleeghuis en in het ziekenhuis. We zien het verhaal van Bert de With die na een herseninfarct, grotendeels door familie, thuis wordt verzorgd. Echter gaat thuis slapen niet meer. In de wijde omtrek is in geen enkel verpleeghuis voor hem een slaapplek.

Aan de vooravond van de vergrijzing loopt de ouderenzorg al vast. De komende 14 jaar (tot 2030) zal het aantal 70-plussers met vijftig procent groeien naar ruim 3 miljoen. Een groot deel van hen bereikt een moment dat ze met professionele hulp binnen een instelling verzorgd moeten worden. Of er straks voor die groep een plek in het verpleeghuis beschikbaar is, is de vraag. Wie zorgt er voor dat de komende jaren de capaciteit in de verpleeghuizen meegroeit? Dat er geld wordt vrijgemaakt, dat nieuwe verpleeghuizen worden gebouwd en voldoende verzorgend personeel wordt opgeleid?

In de studio een gesprek met o.a. Nienke Nieuwenhuizen, Verenso (de vereniging van specialisten ouderengeneeskunde) en Jan de Vries, directeur van Actiz (de organisatie van zorgondernemers).

MAX: Meldpunt!
Woensdag 5 oktober om 19.20 uur op NPO 2
Presentatie: Elles de Bruin
www.maxvandaag.nl
www.facebook.com/TijdvoorMeldpunt
#MeldpuntMAX