Hilversum,
27
januari
2016
|
00:00
Europe/Amsterdam

Meldpunt!: Ook dossiers Gemini Ziekenhuis bewerkt door Belgische gevangenen

Ook medische dossiers van Gemini Ziekenhuis in Den Helder zijn bewerkt door gedetineerden in de Centrale Gevangenis van Leuven. Dat gebeurde in ieder geval in 2014 via het Belgische digitaliseringsbedrijf iGuana. Dat heeft de Noordwest Ziekenhuisgroep, waaronder dit ziekenhuis valt, bevestigd aan de redactie van Meldpunt!, een tv-programma van MAX. Gemini Ziekenhuis was hiervan sinds begin 2015 op de hoogte.

Gisteren maakte de redactie bekend dat Belgische gedetineerden oude papieren patiëntendossiers scanklaar hebben gemaakt voor het Zwolse ziekenhuis Isala en Amphia Ziekenhuis te Breda. Het werk in de gevangenis werd gedaan in opdracht van iGuana, of de rechtsvoorganger van dit bedrijf Allgeier. Isala en Amphia Ziekenhuis waren tot vorige week hiervan niet op de hoogte.

Tevens bevestigt Medisch Centrum Leeuwarden dat hun in het najaar 2015 door iGuana een prijskorting van 20 procent is aangeboden, als het scanklaar maken uitgevoerd zou worden door gevangenen. Het ziekenhuis zag nadrukkelijk af van deze optie, maar gunde de scanopdracht wel aan iGuana.

Gisteren maakte de redactie van Meldpunt! ook bekend dat via een openbare link van het scanbedrijf 200.000 patiëntbestanden toegankelijk waren voor onbevoegden. Het betrof het Sint Anna Ziekenhuis in Geldrop en het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis te Nijmegen. Het overgrote deel betrof ziekenhuizen in België.

In de live-uitzending van vanavond zijn hierover reportages te zien en wordt gesproken met Jan Klein, hoogleraar patiëntveiligheid, Gerrit-Jan Zwenne, hoogleraar privacyrecht, Renske Leijten, Tweede Kamerlid SP.

MAX: Meldpunt!Dinsdag 26 januari om 19.25 uur op NPO2Presentatie: Elles de Bruin

www.maxvandaag.nl