Hilversum,
16
januari
2017
|
09:56
Europe/Amsterdam

Meldpunt!: Ongevraagd publiceren van foto’s van graven

Meldpunt! gaat dinsdag 17 januari over het ongevraagd publiceren van persoonsgegevens en foto’s van graven op websites. Mag dat zomaar? En wie een verwarmingsketel huurt en voortijdig het contract ontbindt, moet soms honderden euro’s nabetalen. Meldpunt! is dinsdag 17 januari om 19.20 uur te zien bij MAX op NPO 2.

Op de redactie van Meldpunt! kwamen klachten binnen van bezoekers van begraafplaatsen. De graven van hun dierbaren zijn ongevraagd op internet gezet. Het gaat om populaire websites, zoals online-begraafplaatsen.nl, die worden gebruikt door mensen die stamboomonderzoek doen. Eén van de briefschrijvers trof een fotograaf aan terwijl die net bezig was foto’s te maken van het graf van zijn vrouw. Mag op een begraafplaats vrij gefotografeerd worden en mogen die foto’s gepubliceerd worden? Of moet de begraafplaats en/of de familie hiervoor toestemming geven? MAX Ombudsman Rogier de Haan duikt samen met de redactie van Meldpunt! in deze kwestie. Hoogleraar privacy en internetrecht Gerrit-Jan Zwenne geeft dinsdag toelichting.

Verder gaat Meldpunt! door op een eerdere uitzending over klachten rond het huren van verwarmingsketels bij het ketelbedrijf Feenstra. Wie een huurcontract voortijdig opzegt, wordt gedwongen een afkoopsom te betalen. Wie een ketel dacht te huren wordt hiermee ongewild eigenaar van de ketel. In oktober 2016 paste Feenstra de contractvoorwaarden aan, maar alleen voor nieuwe klanten. Bestaande klanten van het bedrijf trekken opnieuw aan de bel bij de MAX Ombudsman. In de studio reageert Henjo Groenewegen, de bestuursvoorzitter van Feenstra.

MAX: Meldpunt!
Dinsdag 17 januari om 19.20 uur op NPO 2
Presentatie: Elles de Bruin
www.maxvandaag.nl

www.facebook.com/TijdvoorMeldpunt | @MeldpuntMAX | #MeldpuntMAX