Hilversum,
03
april
2020
|
20:00
Europe/Amsterdam

Meldpunt: honderden ouderen niet naar verpleeghuis uit angst voor corona

Zeker honderden, maar misschien wel duizenden ouderen voor wie plek vrijkomt in een verpleeg- of verzorgingshuis, durven daar vanwege de corona-crisis nu geen gebruik van te maken. De ouderen, en vaak ook hun kinderen, zijn bang voor besmetting met het virus. Ook is er vrees om te verpieteren en vereenzamen nu verpleeghuizen sinds 20 maart alle bezoek weren. Dat werd zojuist bekendgemaakt in Meldpunt.

Omgekeerd melden zich ook familieleden die vanwege corona ouderen juist uit een verpleeghuis willen halen. Dat mag, als aan strenge voorwaarden wordt voldaan. Het aantal familieleden dat hun ouderen uit huis wil halen, ligt wel lager dan het aantal dat bedankt voor opname in een verpleeghuis. Dat meldt ActiZ, de branchevereniging van zorginstellingen in Meldpunt.

ActiZ-bestuurder Conny Helder, te gast in het tv-programma van MAX, krijgt uit het hele land signalen. "Wij merken dat kinderen hun ouders nu niet brengen, terwijl vader of moeder vaak wel op de wachtlijst stond." Volgens Helder gaat het daarbij om in elk geval "honderdtallen, maar misschien wel om duizenden". Precieze cijfers ontbreken. Maar dat veel kinderen, partners en ouderen zelf worstelen met dit lastige dilemma, is duidelijk, meent Helder. Zij merkt dat bij kinderen en partners vooral meespeelt dat ze niet in een situatie willen komen dat ze na opname in een verpleeghuis niet meer op bezoek mogen komen. 

Ook de uitbraken van corona in diverse verpleeghuizen en de doden die daardoor inmiddels onder veelal kwetsbare bewoners zijn gevallen, maken dat mensen nu geen trek hebben in een opname. Er wordt dan bijvoorbeeld verwezen naar het woonzorgcentrum in Heerde, waar in korte tijd 18 van de 70 bewoners zijn overleden na een corona-uitbraak. 

In Meldpunt vertelt Raghnild Grouwstra over haar vertwijfeling. Twee weken geleden poogde ze nog wanhopig haar hulpbehoevende ouders uit Almelo in een verpleeghuis te krijgen. Dat lukte vorige week plots, in een verpleeghuis in Borne. Nu de instelling al twee corona-besmettingen telt, vraagt de dochter zich af of haar ouders wel veilig zijn en niet al te zeer verpieteren. 

Verenso, vereniging van verpleeghuisartsen, bevestigt dat families zich ook melden om hun ouderen vanwege corona mee naar huis te nemen. Dat kan, zelfs als dat ingaat tegen het medisch advies van de instelling. Het vertrek geldt ook voor de rest van de coronacrisis en de aangescherpte maatregelen in de ouderenzorg, zoals het bezoekverbod. Er zijn strenge voorwaarden om een ouder familielid naar huis te mogen halen. Zo moeten de patiënten zelf geen corona hebben en ook anderszins geen gevaar voor zichzelf of hun omgeving zijn. Ook moeten patiënten wilsbekwaam zijn, informatie krijgen over de gevolgen en de risico’s en daarvoor tekenen. 

MAX: Meldpunt
Elke vrijdag om 19.20 uur op NPO 2
Presentatie: Elles de Bruin

www.maxmeldpunt.nl | meldpunt@omroepmax.nl