Hilversum,
30
januari
2017
|
11:02
Europe/Amsterdam

Meldpunt!: Handhaaf regels over toegankelijkheid

Dinsdag 31 januari

Meldpunt! gaat dinsdag over de ontoegankelijkheid van gebouwen en winkels voor mindervaliden. Kijkers melden geregeld klachten over te hoge drempels, te smalle gangen of het ontbreken van invalidetoiletten. Hoe handhaaft de overheid nieuwe VN-regels over toegankelijkheid voor mensen die problemen hebben met horen, zien of bewegen? Meldpunt! is dinsdag 31 januari om 19.20 uur te zien bij MAX op NPO 2.

Nederland tekende vorig jaar als één van de laatste rijke westerse landen het VN-verdrag over de rechten van mensen met een handicap. Vanaf 1 januari 2017 moet iedereen volwaardig kunnen deelnemen aan de samenleving, ook mensen met een handicap. Maar behalve de overheidscampagne Meedoen met een handicap gebeurt er nog weinig in Nederland.

Staatssecretaris Van Rijn neemt op 20 december 2016 een ontwerpbesluit over toegankelijkheid van gebouwen. Maar in de begeleidende brief schrijft hij aan de Tweede Kamer dat in dit besluit “de ambitie wordt verankerd om daadwerkelijk aan de slag te gaan met de geleidelijke verwezenlijking van de algemene toegankelijkheid.” Een ambitie is mooi, maar klinkt niet dwingend. Hoe hard zijn de nieuwe toegankelijkheidsregels? Aanpassingen aan de toegankelijkheid van winkels en horecapanden zijn duur en worden niet snel terugverdiend. Hoe dwingt de overheid deze regels af?

Meldpunt! ontvangt geregeld klachten over de ontoegankelijkheid van winkels en gebouwen. Met theatermaakster Funda Müjde neemt het tv-programma dinsdag de proef op de som. Zij gaat met een rolstoel de stad in en krijgt te maken met blokkades in winkels, een parkeergarage, het theater en in het verkeer. Naast Meldpunt! ontvangt ook het College van de Rechten van de Mens meldingen over ontoegankelijke gebouwen. Meldpunt! ontvangt dinsdag Adriana van Dooijeweert in de studio, voorzitter van het College van de Rechten van de Mens.

Verder bespreekt MAX Ombudsman Jeanine Janssen een melding van een mevrouw die na het niet betalen van een onterechte rekening wordt nagejaagd door een incassobureau.

MAX: Meldpunt!
Dinsdag 31 januari om 19.20 uur op NPO 2
Presentatie: Elles de Bruin
www.maxvandaag.nl

www.facebook.com/TijdvoorMeldpunt | @MeldpuntMAX | #MeldpuntMAX