Hilversum,
17
maart
2022
|
09:59
Europe/Amsterdam

MAX werkt samen met regionale omroepen in Expeditie Nederland

Vanaf maandag 4 april is Expeditie Nederland te zien om 18.30 uur bij MAX op NPO 2. Het is een unieke samenwerking tussen Omroep MAX, dertien regionale omroepen en het Caribisch Netwerk. Elke dag staat een thema centraal dat door vier regionale verslaggevers vanuit verschillende perspectieven wordt belicht.

In Expeditie Nederland duiken regionale verslaggevers in uiteenlopende thema’s op het gebied van de zorg voor elkaar, duurzaamheid, geschiedenis, cultuur en tradities. Rond deze thema’s gaan de verslaggevers op zoek naar bijzondere, spraakmakende en ontroerende verhalen. En zo schetsen zij een eigen beeld van Nederland. Wat zijn de verschillen tussen de provincies als het gaat om wonen, werken, tradities? En wat houdt mensen bezig?

Renzo Veenstra, hoofdredacteur Omroep Brabant: "We gaan echt iets nieuws doen op tv en dat is te gek. Want niet eerder maakten de dertien regionale omroepen, in samenwerking met Omroep MAX een programma speciaal voor de landelijke tv. Nu gebeurt dat wel en het leuke daarvan is: het is bijzonder verrassend om te zien wat voor moois er in de regio gemaakt wordt. Bovendien, waar je ook woont in Nederland: je krijgt ook je eigen omgeving in dit programma te zien. Daar mag je op rekenen."

MAX en de regionale omroepen werken al ruim een jaar samen voor het programma Noord-Zuid-Oost-West, waarin elke dag het beste uit de regio te zien is. Expeditie Nederland past binnen de ambitie van NPO 2 om meer aandacht te besteden aan regionale onderwerpen. Daarom is ook de samenwerking gezocht met de makers van het Caribisch Netwerk.

Carmen Fernald, eindredacteur Expeditie Nederland bij Omroep MAX: “Voor mij is de samenwerking met de Regionale Omroepen en het Caribisch Netwerk een logische stap, want net als Friesland en Limburg hoort het Caribisch deel ook bij Nederland. De perspectieven die de makers vanuit Aruba, Curaçao en Bonaire meenemen, geven een verrassend beeld van Nederland.”

Carrie ten Napel en Bert Haandrikman zullen de voice-overs van het programma verzorgen. Beide MAX-presentatoren hebben in het verleden voor verschillende regionale omroepen gewerkt.

Aflevering 1 - maandag 4 april, 18.30 uur, NPO 2.
Katten, konijnen, parkieten en natuurlijk honden. Er zijn in de coronatijd veel huisdieren aangeschaft. Keerzijde daarvan is dat sommige beesten als het even tegen zit of het niet bevalt worden afgedankt. Op Wereldzwerfdierendag worden deze afdankertjes extra verwend. In Expeditie Nederland gaan we vandaag op zoek naar mensen met een groot hart voor zwerfdieren. Zoals de verzorgers van het leeuwenwelpje Remy. Remy werd in 2018 door een voorbijganger gevonden in een weiland in Tienhoven. Hoe is het nu met hem?

Aflevering 2 - dinsdag 5 april, 18.30 uur, NPO 2
We produceren steeds meer afval in Nederland. En door al het thuiswerken en bestellen is er de afgelopen jaren steeds meer rommel bijgekomen, maar er zijn ook steeds meer mensen in Nederland die iets doen met afval. En daarom gaan we in Expeditie Nederland op zoek naar creatieve manier om iets aan onze  afvalberg te doen. Merijn Tinga uit Leiden, ofwel de Plastic Soup Surfer, zet zich al jaren in tegen plastic vervuiling. Op zijn surfboard gemaakt van plastic afval surft hij heel Europa door. Merijn maakt zich nu op voor zijn volgende onderneming. Een tocht van 300 kilometer van Brussel naar Amsterdam op een speciaal board gemaakt van koffiebekers. 300 kilometer is de afstand van alle koffiebekers naast elkaar die wij in Nederland elke ochtend gebruiken en weer weggooien. Het gaat dan om 5 miljoen koffiebekers, elke dag! Door deze tocht te maken wil Merijn laten zien wat we elke dag aan afval produceren. In Fryslân gaan sommigen nog een stap verder, er is daar een groep mensen die bijna helemaal 'off grid' leeft, en op die manier bijna helemaal geen afval meer produceert. Henri Grootenhuis uit Dalfsen wordt ook wel gekscherend 'Cigarbox Henri' genoemd. Volgens Henri kun je overal muziek uithalen, dus ook uit een sigarendoos. Daarnaast gebruikt hij 'afvalhout' van meubelmakers en wieldoppen die anders bij de stort belanden. 

Aflevering 3 - woensdag 6 april, 18.30 uur, NPO 2
Of je nou pinpong zegt of tafeltennis. Een professional bent of gewoon op kantoor een balletje slaat, het is vandaag wereldtafeltennisdag.  De verslaggevers van Expeditie Nederland daarom vandaag op zoek naar mooie tafeltennisverhalen. Schiedam is naar eigen zeggen dé tafeltennisstad en heeft een rijke historie en veel talentvolle spelers voortgebracht. En in Groningen maken we een portret van de tafeltennislegendes en broers Anne en Jan Vlieg. Zij hebben in het verleden samengewerkt met kampioen Bettine Vriesekoop en nog steeds weten zij jonge spelers te inspireren. Sporten is belangrijk, ook voor als je achter slot en grendel zit daarom staat er sinds kort een tafeltennistafel in de gevangenis van Sittard.  Tom van der Spek is blind en doet aan Showdown, een kruising tussen tafeltennis en airhockey. Ook mensen die kunnen zien doen aan deze sport want iedere speler  draagt  een geblindeerde skibril. Tom heeft een zeldzame aandoening (PXE) en werd op zijn 46ste blind. In het revalidatiecentrum kwam hij in met showdown.

Aflevering 4 - donderdag 7 april, 18.30 uur, NPO 2
Wandelen is nog steeds heel populair. Ongeveer twee derde van alle Nederlanders maakte afgelopen jaar een wandeling van tussen de 5 en 10 kilometer. Dat blijkt uit de Nationale Wandelmonitor. Met zo’n 1,8 miljard ommetjes en 1,1 miljoen Nederlanders die op wandelvakantie gaan, groeit de populariteit van wandelen onder jong en oud. En ook na corona wil 83 procent van de Nederlanders blijven wandelen. Alle reden voor de verslaggevers van Expeditie Nederland de wandelschoenen aan te trekken en de paden op te gaan. De Curaçaose Berber brengt wandelend al zes jaar lang alle heuvels op het eiland boven de 60 meter in kaart. Maar waarom doet ze dit eigenlijk? Olifantenpaadjes en over de drang van de mens om buiten de gebaande paden te gaan. Waar komt dat vandaan? Jan Verhagen uit Sint-Oedenrode verzamelt Olifantenpaadjes, paadjes die zijn ontstaan doordat mensen niet over de weg lopen, maar een kortere route kiezen, bijvoorbeeld door een bosje of over het gras. Hij houdt van mensen die buiten de gebaande paden gaan.

Expeditie Nederland
Vanaf maandag 4 april
Elke maandag t/m donderdag om 18.30 uur bij MAX op NPO 2

Facebook.com/OmroepMAX | Twitter.com/OmroepMAX | Instagram.com/OmroepMAX