Hilversum,
20
maart
2018
|
11:20
Europe/Amsterdam

MAX’ Vaarwel Nederland op NPO Radio 1

Zaterdag 24 maart is er van 19.00 tot 22.00 uur op NPO Radio 1 een speciale uitzending van MAX’ Vaarwel Nederland. Presentator Elles de Bruin ontvangt diverse gasten, zoals filosoof Marli Huijer en journalist Hylke Speerstra, om te praten over emigratie.

Dit jaar is het precies 70 jaar geleden dat de grote emigratiegolf begon. Aangemoedigd door mooie verhalen en subsidieregelingen van de overheid, besloot bijna een half miljoen Nederlanders het geluk elders te zoeken. De afgelopen weken volgde MAX in de televisieserie Vaarwel Nederland het spoor van landverhuizers naar Canada, de Verenigde Staten, Australië en Nieuw-Zeeland.

In deze speciale uitzending op NPO Radio 1 praten we verder over emigratie; vroeger en nu. Hoe kijken we nu aan tegen deze bijzondere naoorlogse periode? Waarom moesten Nederlanders vertrekken? Wat zijn de gevolgen van deze grootscheepse emigratiegolf? Hoe is het voor de mensen die in Nederland achterbleven? En welke lessen kunnen we leren van de manier waarop de landverhuizers van toen een nieuw leven hebben opgebouwd?

Presentator Elles de Bruin praat met diverse gasten over emigratie, zoals filosoof Marli Huijer. Zij schreef een boek over achterblijvers. Schrijver en journalist Hylke Speerstra ging voor zijn boek Het wrede paradijs op zoek naar verhalen van Friese emigranten. Ook te gast is Marijke van Faassen, historicus en emigratieonderzoeker aan het Huygens Instituut voor Nederlandse geschiedenis.

Radio: Vaarwel Nederland
Zaterdag 24 maart tussen 19.00 en 22.00 uur
Op NPO Radio 1
Presentatie: Elles de Bruin

www.facebook.com/MAXdocumentaires| @MAXdocumentaire | #vaarwelNL