Hilversum,
08
april
2014
|
00:00
Europe/Amsterdam

MAX thema-uitzending: Geef om je hersenen

Hilversum, 8 april 2014 – MAX zendt op woensdag 16 april om 21.25 uur op NED 1 een thema-uitzending uit voor de Hersenstichting ter ere van hun 25-jarig jubileum. Een avondvullend programma, met indrukwekkende verhalen, bijzondere optredens van onder meer Jan Smit, Paul Groot, Do en Jim Bakkum en alles over de werking van ons brein. De presentatie is in handen van Charles Groenhuijsen en Marit van Bohemen, zij worden bijgestaan door neuropsycholoog Erik Scherder en kinderneuroloog Marjo van der Knaap.

Persoonlijke verhalen

Er komen veel mensen aan het woord die uit eigen ervaring weten hoe ingrijpend de gevolgen zijn van een hersenziekte. Zoals bijvoorbeeld de 24 jarige Daan. Zijn jonge, onbezorgde leven verandert ingrijpend na een scooterongeluk. In een revalidatiecentrum knokt hij keihard voor zijn herstel. Of Marc, een sportieve man van 57 jaar en vader van twee kinderen. Marc houdt van snelle auto’s en autorijden is dan ook zijn passie. Van het een op het andere moment wordt hij getroffen door twee herseninfarcten. De tegenstelling is groot: Marc gaat nu dagelijks met de rolstoeltaxi naar het revalidatiecentrum en hoopt te leren rijden in een scootmobiel.

 

Bekende Nederlanders in actie

In Geef om je hersenen vraagt MAX samen met de Hersenstichting aandacht voor al die mensen die te maken krijgen met een hersenaandoening. Dat doen we samen met vele bekende Nederlanders zoals Hans Klok, Carel Kraayenhof, Gerdi Verbeet, Jan Mulder, Jan Pronk, Joris Linssen, Nout Wellink, Bart Chabot, Jan Smit, Paul Groot en Rob Trip. Bart Chabot gaat als verslaggever op pad om te kijken waar het onderzoek in Nederland staat en waar de doorbraken binnen handbereik liggen. Welke veelbelovende onderzoekers kunnen het verschil gaan maken de komende jaren?

 

1 op de 4 Nederlanders
De cijfers liegen er niet om; 1 op de 4 Nederlanders krijgt te maken met een hersenaandoening en ieder jaar komen er 160.000 mensen bij. Iedereen kent helaas wel iemand die is getroffen door een beroerte, lijdt aan dementie of hersenletsel heeft opgelopen door een ongeluk. Voor deze mensen willen wij het verschil maken. De Hersenstichting is ervan overtuigd dat meer hersenonderzoek voor doorbraken gaat zorgen om hersenziekten te kunnen voorkomen en genezen. In de afgelopen 25 jaar is er veel bereikt. Door nieuwe technieken is het gelukt om ziektes beter te herkennen en ook echt in de hersenen te kunnen kijken. Onze hersenen bepalen wie we zijn en zorgen ervoor dat we kunnen lopen, praten en denken. Zo fascinerend, maar o zo kwetsbaar. Want als het misgaat in je hersenen, zijn de gevolgen rampzalig.

 

Optredens

Tijdens het programma zullen er bijzondere optredens zijn van onder andere Carel Kraayenhof en Juan Pablo Dobal, harpiste Lavinia Meijer en Gard du Nord, zangeres Do en Jim Bakkum, Paul Groot zingt het ontroerende nummer Het te late Einde van wijlen Maarten van Roozendaal en Jan Smit zingt voor het eerst zijn nieuwe nummer ‘Eventjes Weg’, een speciaal voor dit programma geschreven nummer.

 

MAX thema-uitzending 'Geef om je hersenen'
Woensdag 16 april om 21.25 uur op NED 1

www.omroepmax.nl