Hilversum,
20
september
2021
|
10:06
Europe/Amsterdam

MAX-podcast We hebben ruzie: Voor de rechter gedaagd

Als een familieruzie serieus uit de hand loopt, kun je naar de rechter. Maar als het recht heeft gesproken, is het probleem dan ook opgelost? Familietherapeut Else-Marie van den Eerenbeemt: “De rechter spreekt over de wet, maar rechtvaardigheid in families is een heel ander verhaal.”. De nieuwste aflevering van de MAX/NPO Radio 5-podcast We hebben ruzie is nu te beluisteren op NPORadio5.nl, de NPO Radio 5-app, Spotify, MAXVandaag.nl/podcast en alle andere bekende streamingdiensten.

Als de moeder van Fleur dement wordt en ook de gezondheid van haar vader verslechtert, wil Fleur thuis voor hen zorgen. Maar haar zus heeft een ander idee: het verzorgingshuis. Vader kiest voor het idee van Fleur. “En dat was einde oefening. Ik moest van het toneel af.” vertelt ze in de vijfde aflevering van de podcast We hebben ruzie.

Fleur wordt door haar zus en broer voor de rechter gedaagd. De ergste aanklacht volgt na het overlijden van haar ouders: Fleur wordt beschuldigd van moord. “Ik zou ze zodanig en langdurig hebben mishandeld dat de dood erop volgde. Het heeft me redelijk vernield. Ik heb er angst van en oneindig veel verdriet.”

Familietherapeut Else-Marie van den Eerenbeemt ziet veel families waar meningsverschillen over mantelzorg ontaarden in verschrikkelijke familievetes. In deze vijfde aflevering legt zij uit waarom mensen zo graag naar de rechter stappen. Hoogleraar Wilbert Kolkman vertelt over zijn onderzoek naar het aantal erfrechtszaken in Nederland. En als raadsheer plaatsvervanger aan het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden ziet hij menig familielid strijden voor de erfenis. Zijn uitspraak is vaak geen oplossing voor de achterliggende ruzie. “Vaak komt de toch al scheve verhouding nog schever te liggen.”

In de MAX/NPO 5-podcast We hebben ruzie gaan journalisten Elles de Bruin en Jantine Stoel op zoek naar de oorsprong van familieruzies en de oplossing ervan. We hebben ruzie is vanaf 23 augustus 2021 te beluisteren op NPORadio5.nl de NPO Radio 5-app, Spotify, MAXVandaag.nl/podcast en alle andere bekende streamingdiensten.

Podcast: We hebben ruzie
Makers: Elles de Bruin en Jantine Stoel
Elke maandag een nieuwe aflevering op NPORadio5.nl, de NPO Radio 5-app, Spotify, MAXVandaag.nl/podcast en alle andere bekende streamingdiensten