Hilversum,
13
september
2021
|
10:52
Europe/Amsterdam

MAX-podcast We hebben ruzie: Als de stoppen doorslaan

Ruzie is normaal. Maar sommige familieleden halen zó het bloed onder de nagels vandaan, dat alle stoppen doorslaan. Bij Remco mondden de ruzies met zijn ouders uit in huiselijk geweld. ”Het is nooit mijn bedoeling geweest om zo fysiek te zijn naar mijn ouders. Het was machteloosheid.” De nieuwste aflevering van de MAX/NPO Radio 5-podcast We hebben ruzie is nu te beluisteren op NPORadio5.nl, de NPO Radio 5-app, Spotify, MAXVandaag.nl/podcast en alle andere bekende streamingdiensten.

Remco past niet in het plaatje dat zijn ouders voor ogen hebben. Hij wil zich anders kleden en heeft geen zin in een vervolgopleiding, maar zijn ouders hebben hier geen oog voor. Tijdens de gesprekken hierover slaan bij Remco de stoppen door. Vader Cees belt zelfs een aantal keer de politie. “Twee of drie keer hebben ze hem geboeid afgevoerd.”

Een conflict met familie is volgens ontwikkelingstherapeut Steven Pont onontkoombaar. “Omdat we niet werkelijk geïnteresseerd zijn in wat de ander drijft. Je gaat de ander overtuigen dat die het fout ziet.“ Volgens Pont gebeurt dit eerst met woorden en daarna met stemverheffing. ”Omdat we onszelf heel belangrijk vinden. En onze interpretatie op nummer 1 zetten.

Aan de hand van simpele voorbeelden uit het dagelijks leven laat Pont zien hoe gesprekken uit de hand kunnen lopen. Het heeft volgens de therapeut te maken met de werking van ons brein. Ook vertelt Pont hoe je na een heftige ruzie toch het gesprek weer aan kunt gaan. 

In de MAX/NPO Radio 5-podcast We hebben ruzie gaan journalisten Elles de Bruin en Jantine Stoel op zoek naar de oorsprong van familieruzies en de oplossing ervan. 

Podcast: We hebben ruzie
Makers: Elles de Bruin en Jantine Stoel
Elke maandag een nieuwe aflevering op NPORadio5.nl, de NPO Radio 5-app, Spotify, MAXVandaag.nl/podcast en alle andere bekende streamingdiensten.