Hilversum,
08
april
2020
|
10:07
Europe/Amsterdam

MAX-podcast Verstilde Verhalen: De man achter het Nederlands Onderduikers Paradijs

Nu op MAXVandaag.nl en NPORadio1.nl

orlogsmonumenten als herinnering aan de Tweede Wereldoorlog: er zijn er zo’n 4000 van in Nederland. Achter al deze gedenktekens schuilt een verhaal. De MAX/NPO Radio 1-podcast Verstilde Verhalen vertelt het verhaal van twaalf van deze - voor de meeste mensen onbekende - monumenten. In de laatste aflevering uit deze serie het verhaal van de man achter het Nederlands Onderduikers Paradijs in de Noordoostpolder en de gedenkstenen in Emmeloord en Kampen.

Directe link podcast:https://www.nporadio1.nl/podcasts/verstilde-verhalen

Podcast Verstilde Verhalen #12: De man achter het Nederlands Onderduikers Paradijs
De provincie Flevoland bestond nog niet in de oorlog, maar de Noordoostpolder (NOP) wel. Die was nét drooggevallen en er waren veel landarbeiders nodig. Die kwamen er dankzij Bert Knipmeijer, personeelsfunctionaris bij de Rijksdienst voor de IJsselmeerpolders in Kampen. Hij ging hard op zoek naar jongemannen die in de polder wilden werken. Dat bleken niet allemaal boerenjongens met ervaring te zijn, maar ook veel mannen die de Arbeitseinsatz in Duitsland wilden ontlopen en later ook mannen uit het Verzet.

De naam van Knipmeijer was toen in heel Nederland bekend. En nog altijd wordt zijn naam in één adem genoemd met het Nederlands Onderduikers Paradijs, de bijnaam die de NOP kreeg. Maar wie was deze Knipmeijer, voor wie uiteindelijk ver na zijn dood twee gedenkstenen zijn geplaatst, in zowel Emmeloord als Kampen? Hoe ging hij te werk? En wat dreef hem?

In deze aflevering van Verstilde Verhalen vertellen biograaf Herman Broers en dochter Marian Knipmeijer het verhaal van een man die 25 duizend mensen legaal, en toch deels illegaal, aan werk hielp. Ook is in de kantlijn het verhaal te horen van Harry van der Riet die, dankzij de baan die Knipmeijer hem bood, de oorlog overleefde.

 

Geïnterviewden: biograaf Herman Broers, Marian van den Brink-Knipmeijer en Chris van der Riet.

Over Verstilde Verhalen
Verstilde Verhalen maakt de oorlog tastbaar. Feiten worden in een ander perspectief gezet, doordat kleine en persoonlijke verhalen een podium krijgen. Met nabestaanden, getuigen en mensen die betrokken zijn bij de totstandkoming of het onderhoud van het monument. De twaalfdelige serie tekent verhalen op uit alle hoeken van het land.

Verstilde Verhalen12 afleveringen
Elke woensdag een nieuwe aflevering
www.MAXVandaag.nlwww.nporadio1.nl, NPO Radio 1-app en de bekende streamingdiensten
RSS: https://podcast.npo.nl/feed/verstilde-verhalen.xml

Verstilde Verhalen wordt gemaakt door Ida Albertsboer, Marsha Walraven en Eelco Walraven.