Hilversum,
24
januari
2020
|
11:00
Europe/Amsterdam

MAX-podcast Verstilde Verhalen - aflevering 2: Egmond aan Zee

Woensdag 29 januari te beluisteren.

Er zijn zo’n 4000 oorlogsmonumenten als herinnering aan de Tweede Wereldoorlog in Nederland. Achter al deze gedenktekens schuilt een verhaal. De MAX/NPO Radio 1-podcast Verstilde Verhalen vertelt het verhaal van twaalf van deze - voor de meeste mensen onbekende - monumenten. Woensdag 29 januari zijn twee kleine monumenten in Egmond aan Zee aan de beurt. Er zijn zo’n 4000 oorlogsmonumenten als herinnering aan de Tweede Wereldoorlog in Nederland. Achter al deze gedenktekens schuilt een verhaal. De MAX/NPO Radio 1-podcast Verstilde Verhalen vertelt het verhaal van twaalf van deze - voor de meeste mensen onbekende - monumenten. Woensdag 29 januari zijn twee kleine monumenten in Egmond aan Zee aan de beurt.

Verstilde Verhalen maakt de oorlog tastbaar. Feiten worden in een ander perspectief gezet, doordat kleine en persoonlijke verhalen een podium krijgen. Met nabestaanden, getuigen en mensen die betrokken zijn bij de totstandkoming of het onderhoud van de monumenten. De twaalfdelige serie tekent verhalen op uit alle hoeken van het land.

Aflevering 2: Egmond aan zee – Woensdag 29 januari
In Egmond aan Zee staan twee kleine monumenten, waarmee zeevarenden worden herdacht. Het gaat om werknemers van de Koninklijke Paketvaart Maatschappij en de Java-China-lijn. De monumenten komen letterlijk van ver; uit HongKong en Indonesië. In deze aflevering gaan we op zoek naar de namen die ín het monument blijken te zitten, op een perkamentenrol die zelfs de voorzitter van de Vereniging van oud-KPM-ers nog nooit heeft gezien. Zo komen we bij het verhaal van werktuigbouwkundige Sierevogel, die in 1941 uitvoer maar nooit op zijn bestemming aankwam.

Verstilde Verhalen - aflevering 2: Egmond aan Zee
Woensdag 29 januari te beluisteren
MAX Vandaag, nporadio1.nl, NPO Radio 1-app en de bekende streamingsdiensten

Verstilde Verhalen wordt gemaakt door Ida Albertsboer, Marsha Walraven en Eelco Walraven

www.maxvandaag.nl