Hilversum,
24
december
2020
|
09:19
Europe/Amsterdam

MAX-podcast Museum in de Maak met Jörgen Tjon en Janny van der Heijden - aflevering 2

woensdag 23 december

Dtweede aflevering van de MAX-podcast Museum in de Maak staat online. In de zesdelige podcast volgen we Jörgen Tjon bij zijn zoektocht om het perfecte museum van Nederland samen te stellen. Met behulp van museumdirecteuren uit heel Nederland geeft Jörgen een plekje aan culturele objecten die een rol hebben gespeeld in de totstandkoming van het Nederland, zoals wij dat vandaag de dag kennen. De objecten zijn ingebracht door deelnemers van het televisieprogramma Het Museum van Nederland, dat elke woensdag om 20.30 uur te zien is op NPO 1.

De Nederlandse cultuur is door de eeuwen heen continu veranderd, iets wat ook terug te zien moet zijn in Het Museum van Nederland. “Het Museum van Nederland moet staan voor de beweeglijkheid van Nederland. Alles verandert continu: van veranderingen in de maatschappij waardoor je anders naar de geschiedenis gaat kijken tot aan de veranderingen waardoor je anders naar het heden gaat kijken: Bijvoorbeeld: bedenk maar eens hoé anders de rol van de vrouw was in de jaren 1950. Hoe fijn is het dat de positie van de vrouw zo verbeterd is de afgelopen 70 jaar. Heel fijn als je het mij vraagt overigens. Maar wat ik mezelf dus afvraag: Hoé moet ik in de tentoonstelling van Het Museum van Nederland omgaan met de veranderende maatschappij?” Aldus Jörgen Tjon.

Aan de hand van iets wat voor iedereen een belangrijk is; eten, bespreekt Tjon deze cultuurverandering met culinair expert Janny van der Heijden.

Maar hoe kun je veranderende elementen uit onze cultuur tentoonstellen? Tjon gaat in gesprek met Rein Wolfs, directeur van het Stedelijk Museum. Hij weet veel te vertellen over omgaan met veranderingen in de cultuur en onze samenleving tijdens het maken van een tentoonstelling voor een museum.

Museum in de Maak (6 afleveringen)
Elke woensdag direct na de uitzending van Het Museum van Nederland
Te beluisteren via museumvannederland.nl en de bekende streamingsdiensten

Facebook.com/MAXdocumentaires | @MAXdocumentaire | #museumvannederland | @omroepmax_