Hilversum,
17
december
2020
|
10:56
Europe/Amsterdam

MAX-podcast Museum in de Maak - aflevering 1

Hoe stel je het perfecte museum van Nederland samen?

Vanaf nu staat de eerste aflevering van de MAX-podcast Museum in de Maak online. In de zesdelige podcast volgen we Jörgen Tjon bij zijn zoektocht om het perfecte museum van Nederland samen te stellen. Met behulp van museumdirecteuren uit heel Nederland geeft Jörgen een plekje aan culturele objecten die een rol hebben gespeeld in de totstandkoming van het Nederland, zoals wij dat vandaag de dag kennen. De objecten zijn ingebracht door deelnemers van het televisieprogramma Het Museum van Nederland, dat elke woensdag om 20.30 uur te zien is op NPO 1.

Er zijn veel objecten ingebracht voor Het Museum van Nederland. Ieder object heeft zijn eigen verhaal en op zijn eigen manier bijgedragen aan de totstandkoming van het Nederland, zoals wij dat vandaag de dag kennen. Maar hoe vormen die objecten samen Het Museum van Nederland? Jörgen Tjon gaat in de eerste aflevering van de podcast op zoek naar het antwoord op de vraag: hoe vertel je de geschiedenis van Nederland?

Naar aanleiding van drie objecten die in aflevering 1 van het tv-programma worden ingebracht, zoekt Jörgen naar het antwoord op die vraag. De objecten die behandeld worden in de eerste aflevering zijn: de rugzak van Astrid, zij kwam om bij de ramp met vlucht MH17, de trouwpakken van het echtpaar van het eerste homohuwelijk in Nederland én de racefiets van Gerrie Knetemann.

Naast de duiding van de objecten door een expert, spreekt Jörgen tijdens zijn zoektocht ook met een museumdirecteur. Met kennis en expertise van onder andere kunst, cultuur en maatschappelijke context, is de visie van een museumdirecteur essentieel om een beeld te vormen over hoe je de geschiedenis van Nederland vertelt en tentoonstelt. 

Museum in de Maak (6 afleveringen)
Elke woensdag direct na de uitzending van Het Museum van Nederland
Te beluisteren via museumvannederland.nl en de bekende streamingsdiensten

Facebook.com/MAXdocumentaires | @MAXdocumentaire | #museumvannederland | @omroepmax_