Hilversum,
22
april
2020
|
09:28
Europe/Amsterdam

MAX-podcast: Leven na de Oorlog - kind van een NSB'er

Woensdag 22 april

Op 5 mei 2020 is het precies 75 jaar geleden dat Nederland wordt bevrijd. Daarom heeft MAX de podcastreeks Leven na de Oorlog gemaakt, waarin kinderen en kleinkinderen van mensen die getekend zijn door de Tweede Wereldoorlog hun verhaal vertellen. In deze aflevering: Herman Schouten, kind van een NSB'er. De podcast is te beluisteren op MAXVandaag.nl/podcast en via deze directe link.

Aflevering 2: kind van een NSB'er
Tijdens de Duitse bezetting worden vrijwel alle politieke partijen en bewegingen in Nederland verboden. Behalve één: de Nationaal-Socialistische Beweging, de NSB. Deze partij wordt gezien als de Nederlandse equivalent van de partij van Adolf Hitler, de NSDAP.Op zijn hoogtepunt heeft de NSB ongeveer 100.000 leden uit heel Nederland. Ook de vader van Herman Schouten, die dezelfde naam draagt, is lid. Daarnaast meldt hij zich ook bij de Duitse Wehrmacht, zoals het Duitse leger destijds wordt genoemd. Dat Herman senior deze keuzes maakt, zorgt ervoor dat zijn familie na de oorlog intens gehaat wordt door de buurt. Deze collectieve afkeer van de familie heeft nog steeds effect op Herman junior, die nu 75 jaar oud is.

Over Leven na de Oorlog:In de Omroep MAX-podcastreeks Leven na de Oorlog vertellen kinderen en kleinkinderen hun verhaal vanuit eigen perspectief. Wat doet het bijvoorbeeld met een mens om in het naoorlogse Nederland op te groeien in een gezin waarvan de ouders ‘fout’ waren? En hoe is het om uit een Joodse familie te komen waar amper over de eigen oorlogstrauma’s wordt gesproken? Deze en meer vragen worden beantwoord in de podcast Leven na de Oorlog.

Leven na de OorlogAflevering 2: kind van een NSB'er
Elke woensdag een nieuwe aflevering op MAXVandaag.nl/podcast 

Leven na de oorlog is gemaakt door Vera Ellerie en Judith Zijp.