Hilversum,
04
mei
2020
|
14:22
Europe/Amsterdam

MAX-podcast: Leven na de Oorlog - aflevering 4 & 5

maandag 4 en dinsdag 5 mei

Op 5 mei 2020 is het precies 75 jaar geleden dat Nederland wordt bevrijd. Naar aanleiding hiervan heeft MAX de podcastreeks Leven na de Oorlog gemaakt, waarin kinderen en kleinkinderen van mensen die getekend zijn door de oorlog hun verhaal vertellen. Speciaal voor 4 en 5 mei zijn er deze week twee afleveringen van Leven na de Oorlog. De podcast is te beluisteren op MAXVandaag.nl/podcast en aflevering 4 via deze directe link.

Maandag 4 mei: aflevering 4 - kleinkind van een Joodse verzetsman
Saskia van Gelder is het kleinkind van Maurits van Gelder, een Joodse Nederlander die lid is van de Communistische Partij Nederland, de CPN. Zodra de oorlog uitbreekt, ontstaat er binnen deze partij al vrij snel verzet tegen de bezetting. Ook Maurits sluit zich aan bij het communistisch verzet, maar zijn verzetscarrière is van korte duur. Hij wordt opgepakt en overlijdt later in werkkamp Mauthausen. Lange tijd weet Saskia niet veel over de verzetsdaden van haar opa. Haar eigen vader - Maurits' zoon - praat er liever niet over en Saskia zelf gaat ook niet actief op zoek naar informatie over Maurits. Later wordt de interesse voor haar familiegeschiedenis toch gewekt en begint zij een zoektocht naar informatie over haar opa Maurits.

Dinsdag 5 mei: aflevering 5 - kinderen van Nederlanders in Nederlands-Indië
De Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië begint in 1941 en eindigt in augustus 1945. De Japanners hebben het in die tijd voor het zeggen en sluiten zodoende veel Nederlanders op. Zo ook de ouders van Siel en Ad.

Hun vader moet als verpleger aan de birmaspoorlijn werken en hun moeder moet naar een interneringskamp. De drie kinderen van het stel, waar Siel er één van is, moeten met hun moeder mee. Vier jaar lang ziet of spreekt het echtpaar elkaar niet.

Later, als de oorlog voorbij is, wordt er thuis veel gesproken over de oorlog. Ook Ad, die in 1954 wordt geboren, krijg zodoende veel mee van het oorlogsverleden van de familie.

Hoe hebben de oorlogservaringen van hun ouders de broers gevormd? En welk effect hebben Siels eigen oorlogservaringen op zijn leven gehad? Zij vertellen het in de slotaflevering van Leven na de Oorlog.

Over Leven na de Oorlog
In de Omroep MAX-podcastreeks Leven na de Oorlog vertellen kinderen en kleinkinderen hun verhaal vanuit eigen perspectief. Wat doet het bijvoorbeeld met een mens om in het naoorlogse Nederland op te groeien in een gezin waarvan de ouders ‘fout’ waren? En hoe is het om uit een Joodse familie te komen waar amper over de eigen oorlogstrauma’s wordt gesproken? Deze en meer vragen worden beantwoord in de podcast Leven na de Oorlog.

Leven na de OorlogAflevering 4: maandag 4 mei
Aflevering 5: dinsdag 5 mei
Op MAXVandaag.nl/podcast en NPORadio1.nl/podcast

Leven na de oorlog is gemaakt door Vera Ellerie en Judith Zijp.