Hilversum,
29
april
2020
|
09:42
Europe/Amsterdam

MAX-podcast: Leven na de Oorlog - aflevering 3: kleinkind van holocaustoverlevenden

Vanaf 29 april

Op 5 mei 2020 is het precies 75 jaar geleden dat Nederland wordt bevrijd. Naar aanleiding hiervan heeft MAX de podcastreeks Leven na de oorlog gemaakt, waarin kinderen en kleinkinderen van mensen die getekend zijn door de oorlog hun verhaal vertellen. In deze aflevering: Yivat Muskens-Mozes, kleinkind van holocaustoverlevenden. De podcast is te beluisteren op MAXVandaag.nl/podcast en via deze directe link.

De ouders en beide grootouders van Yivat zijn Joods. Haar opa's en oma's hebben de oorlog meegemaakt én het overleefd. De oorlogsjaren zijn niet makkelijk voor hen. Zo belandt haar oma Esther in een concentratiekamp waar zij haar ouders verliest. Haar andere oma moet de hele oorlog onderduiken.

Binnen Yivats familie wordt er na de oorlog niet veel gesproken over wat haar grootouders hebben meegemaakt in de periode 1940-1945. Niet door haar grootouders en niet door haar eigen ouders. In deze aflevering van de podcast Leven na de Oorlog vertelt Yivat welk effect het niet niet spreken over oorlogservaringen heeft op haar leven.

Over Leven na de Oorlog:
In de Omroep MAX-podcastreeks Leven na de Oorlog vertellen kinderen en kleinkinderen hun verhaal vanuit eigen perspectief. Wat doet het bijvoorbeeld met een mens om in het naoorlogse Nederland op te groeien in een gezin waarvan de ouders ‘fout’ waren? En hoe is het om uit een Joodse familie te komen waar amper over de eigen oorlogstrauma’s wordt gesproken? Deze en meer vragen worden beantwoord in de podcast Leven na de Oorlog.

Leven na de Oorlog
Aflevering 3: woensdag 29 april
Elke woensdag een nieuwe aflevering op MAXVandaag.nl/podcast en NPORadio1.nl/podcast

Leven na de oorlog is gemaakt door Vera Ellerie en Judith Zijp.