Hilversum,
15
mei
2018
|
10:58
Europe/Amsterdam

MAX Pensioenmanifest: o.a. Balkenendenorm voor pensioensector

MAX presenteert het MAX Pensioenmanifest: onderteken nu op MAXPENSIOENMANIFEST.NL

Maandag 14 mei werd tijdens de live-uitzending van het Nationaal Pensioendebat op NPO 2 het MAX Pensioenmanifest gepresenteerd. In dit manifest pleit Omroep MAX in vijf punten voor een simpeler, eerlijker en goedkoper pensioenstelsel. Via MAXPENSIOENMANIFEST.NL kunnen Nederlanders deze morele oproep aan de pensioenwereld ondertekenen.

Onderzoeksjournalisten van MAX volgen de Nederlandse pensioenwereld al sinds 2013. In de zevendelige MAX-documentaireserie Zwarte Zwanen belichtten zij extreme beloningen, verzwegen pensioenfraude, afgedekte fouten en belangenverstrengeling. De pensioenwereld zelf maakt geen eind aan deze uitwassen.Omroep MAX stelt voor om de beloningen in de pensioenwereld in te perken. De Balkenendenorm (187.000 euro) moet voor pensioenuitvoerders en -fondsen gelden. Ook de honoraria van pensioenbeleggers moeten redelijk worden. MAX stelt dat het pensioengeld collectief geld is. Via MAXPENSIOENMANIFEST.NL kunnen Nederlanders het manifest ondertekenen. Het manifest wordt aangeboden aan de Tweede Kamer, vakbonden, pensioenfondsen, pensioenuitvoerders en pensioengeldbeleggers, de Sociaal Economische Raad en de Ombudsman Pensioenen.

MAX-journalist Cees Grimbergen: “Pensioengeld is niet van de pensioenfondsen. Het is geld van miljoenen Nederlanders. De pensioenindustrie heeft zich dit geld juridisch toegeëigend. We toonden het aan in de zevendelige MAX-reeks Zwarte Zwanen. De pensioenwereld moet ervan doordrongen raken dat er iets moet veranderen.” 

MAX-directeur Jan Slagter: ‘‘Er moet wat gebeuren. In de pensioenwereld zijn de salarissen te hoog en er is sprake van een onderlinge banencarrousel. Het pensioenstelsel moet opnieuw ingericht worden: op een transparante en eerlijke manier. Steun dit manifest en onderteken het. Het gaat om uw geld!’’

In dit manifest staan vijf oproepen aan de Nederlandse pensioenindustrie:

  1. Betaal redelijke beloningen
  2. Wees open over afspraken en fouten
  3. Zorg voor eerlijk en onafhankelijk toezicht
  4. Maak heldere en overzichtelijke pensioenregelingen
  5. Stop met foute beleggingen

Het volledige manifest kan geraadpleegd en ondertekend worden via MAXPENSIOENMANIFEST.NL.

Praat mee over het #pensioenmanifest