Hilversum,
19
november
2018
|
14:42
Europe/Amsterdam

MAX overhandigt Pensioenmanifest aan minister Koolmees

Bijna 100.000 Nederlanders ondertekenen MAX Pensioenmanifest voor een simpeler, eerlijker en goedkoper pensioenstelsel

Bijna 100.000 Nederlanders ondertekenden het MAX Pensioenmanifest dat pleit voor simpelere, eerlijkere en goedkopere pensioenen. Vanmiddag werd het in Utrecht aan minister Koolmees overhandigd.

De ouderenomroep stelt dat extreem hoge verdiensten in de pensioenwereld moeten worden beperkt. De Wet Normering Topinkomen moet gaan gelden omdat pensioen collectief geld is. Ook wijst MAX geheime afspraken tussen pensioenfondsen en vermogensbeleggers af. Daarnaast wil de omroep een eind aan de ingewikkeldheid van pensioenregelingen, aan vriendjespolitiek in de pensioenwereld en aan foute pensioenbeleggingen.

MAX-journalist Cees Grimbergen overhandigde het manifest in Utrecht aan de minister van Sociale Zaken. De presentatie vond plaats terwijl de afgelopen weken een nieuw complex pensioenstelsel door regering en vakbonden werd besproken. Nederlandse werknemers betalen dagelijks 80 miljoen euro aan de pensioenfondsen. Door deze enorme storting staat Nederland wereldwijd al jaren in de top van landen met de hoogste pensioenreserves. MAX stelt dat het pensioengeld niet van de pensioenfondsen, maar van Nederlandse burgers is.

Omroep MAX presenteerde de tekst van het manifest eerder dit jaar tijdens het Nationaal Pensioendebat op NPO 2. Dat programma volgde op de documentaireserie Zwarte Zwanen. In die reeks bleek: fraude met pensioengeld wordt stil gehouden en miljoenenverdiensten voor vermogensbeleggers van pensioengeld zijn gebruikelijk. Ook is er geen onafhankelijk toezicht en maken de pensioenfondsen de regelingen extreem complex.

Jan Slagter, directeur van MAX: “Kijkers stelden dat we het niet bij programma’s als Zwarte Zwanen moesten laten. Wat gaan jullie aan de uitwassen in de pensioenwereld doen, was de dringende vraag. Wij stellen: MAX bezoekt, MAX viert én MAX strijdt. Het is dus vanzelfsprekend dat wij ons inzetten voor een eerlijker, simpeler en goedkopere pensioen. Wij zullen de komende tijd scherp kijken of dit moreel appèl in de pensioenwereld navolging krijgt. Het kan tot meer actie van onze kant leiden.”

Dit najaar werd bekend dat de vermogensbeheerkosten van pensioenfondsen nog steeds stijgen. In 2017 schreven vermogensbeheerders voor 7,6 miljard euro aan rekeningen. Terwijl dat in 2016 nog 6,6 miljard was; een stijging van 15 procent. De pensioenen van miljoenen Nederlanders staan al tien jaar op de nullijn. Ook de complexiteit van het pensioensysteem neemt niet af. In de huidige polderonderhandelingen wordt een woud aan mogelijkheden besproken. Van een ‘meebewegende’ pensioenuitkering tot persoonlijke potjes, van rekenrentes tot het afschaffen van de ‘doorsneeopbouw’: honderden pensioenspecialisten zijn verdwaald in een zoektocht naar vaak onuitvoerbare oplossingen.

De tekst van het Pensioenmanifest is ondertekend door 95.673 mensen. Het manifest zal ook aan pensioenfondsen, vermogensbeleggers, toezichthouders, vakbonden en politieke partijen worden aangeboden.