Hilversum,
23
mei
2019
|
09:25
Europe/Amsterdam

MAX Opinie Panel: FvD groeit verder, PvdA bezig met comeback

Rutte reageert in Je dag is goed op NPO Radio 5

Vandaag, 23 mei 2019, stemt Nederland voor het Europese Parlement. MAX Vandaag bevroeg 3000 leden van het MAX Opinie Panel ter gelegenheid van de Europese verkiezingen. Uit de peiling blijkt onder meer dat - ten opzichte van de Provinciale Staten verkiezingen - Forum voor Democratie verder groeit en dat de Partij van de Arbeid voorzichtig bezig is met een comeback. Premier Mark Rutte reageerde vanochtend op NPO Radio 5 bij Jeroen van Inkel in Je dag is goed op het onderzoek, waar hij ook een voorspelling voor de opkomst deed.

Rutte reageert
Een ruime meerderheid van het MAX Opinie Panel vindt dat de Europese Unie nooit écht één zal worden. Zo’n 76% vindt dat er te veel verschil zit tussen de lidstaten. Mark Rutte reageerde vannochtend op NPO Radio 5 in Je dag is goed op deze uitkomst. Wat Rutte betreft komt er geen één Europa: "Europa is een werelddeel dat bestaat uit soevereine landen die samenwerken op punten waar het goed uitkomt, zoals veiligheid en banen". Volgens Rutte heeft het "geen enkele zin" om op te gaan in een Europese superstaat. "Dat past ook niet bij onze geschiedenis, die is anders dan bij de Amerikanen.

"Rutte waagde zich in Je dag is goed ook nog aan een voorspelling over de opkomst. Hij hoopt op 60%.

Het panel over Europa
Het MAX Opinie Panel concludeert verder dat we te mild omgaan met landen die hun zaken niet op orde hebben: 79% geeft dit aan. Ondertussen hoopt een groot deel van het panel (68%) dat de Brexit alsnog niet door zal gaan.

Frans Timmermans meest herkende politicus
MAX Vandaag legde ook foto’s van lijstrekkers voor aan het MAX Opinie Panelleden. Vrijwel iedereen kent Timmermans (94%). Sophie in ’t Veld (D66) en Derk Jan Eppink (FvD) krijgen respectievelijk 50% en 45% herkenning. De rest van de lijsttrekkers zijn vrijwel niet herkend door de deelnemers.

Meer peilingen
Vandaag op verkiezingsdag publiceert MAX Vandaag nog meer uitkomsten van het grote MAX Verkiezingsonderzoek. Bekijk meer cijfers en resultaten van het onderzoek op www.maxvandaag.nl

MAX Opinie Panel
Het MAX Opinie Panel telt meer dan 10.000 leden. Iedereen kan zich aansluiten bij het MAX Opinie Panel; zowel MAX-leden als mensen die geen lid zijn van MAX. MAX bevraagt het panel regelmatig over actuele en relevante onderwerpen. Aanmelden of meer informatie? Bezoek de site.