Hilversum,
03
mei
2015
|
00:00
Europe/Amsterdam

MAX Oorlogsdocumentaire: Achter de Duinen 3-5-2015

Hilversum, 25 maart – Op 3 mei zendt MAX om 19.20 uur de bijzondere documentaire Achter de Duinen uit op NPO 2. Op 5 mei 2015 is het 70 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd van de Duitse bezetters.  Achter de Duinen levert een interessante bijdrage aan de jaarlijkse herdenking van de Tweede Wereldoorlog en laat een hele andere kant van de oorlog zien. Hoe ging men om met de berging van slachtoffers, ook al waren het vijanden?

Achter de Duinen gaat over een begraafplaats op Schiermonnikoog waar aangespoelde lichamen sinds 1923 werden begraven door de plaatselijke hoteleigenaar Sake van der Werff. Hij deed dit tot en met de Tweede Wereldoorlog, mede dankzij de medewerking van de Duitse bezetters. Op de stranden van het eiland werden lichamen van zeelieden en soldaten uit vele landen gevonden en begraven op Vredenhof, een stille plaats achter de duinen.

Wyb Jan Groendijk is nu de beheerder van Vredenhof. Hij heeft het werk van Sake van der Werff voortgezet, met name als het gaat om het opsporen van familieleden over de hele wereld. In de documentaire zijn twee families uit Engeland en Canada op zoek naar hun vermiste ooms die in de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen en in hetzelfde vliegtuig dienden. Beide families hebben overtuigend bewijs dat hun familielid in graf nummer 60 op Vredenhof ligt.

Achter de Duinen laat zien wat het betekent voor nabestaanden dat hun dierbare vermiste familielid een rustplaats heeft gevonden en dat er mensen zijn, zelfs verre vreemden, die zich om hen bekommeren. Respect voor je medemens, ook al is het je vijand. Dit tijdloze thema komt in deze documentaire tot leven.

Deze documentaire werd mede mogelijk gemaakt door CoBO, Nordmedia en Creative Europe Media.

 

Achter de Duinen
Zondag 3 mei 2015
19.20 uur op NPO 2
www.omroepmax.nl