Hilversum,
12
maart
2019
|
16:15
Europe/Amsterdam

MAX Ombudsman bereidt collectieve claim ABP voor

De MAX Ombudsman bereidt een collectieve claim voor om een terugvorderingsactie van pensioenfonds ABP te voorkomen. Circa 700 gepensioneerden kregen door een fout de afgelopen jaren te veel pensioen. ABP wil dat geld, in totaal 3 miljoen euro, terug. De MAX Ombudsman en tientallen gedupeerden zijn van plan dit gezamenlijk aan te vechten bij de rechter, zo vertellen zij in Meldpunt op vrijdag 15 maart om 19.10 uur bij MAX op NPO 2.

In de uitzending van 1 maart jl. bracht Meldpunt het nieuws dat ABP was begonnen met het inhouden van het te veel uitgekeerde pensioengeld. Tientallen gepensioneerden die hierover een brief van ABP hadden ontvangen, meldden zich bij de MAX Ombudsman. Door een fout van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) was sinds december 2014 onterecht een partneraanvulling toegekend. De bedragen liepen op tot soms 20.000 euro per persoon. ABP wil dat zij dit van een verlaagd pensioen terugbetalen.

MAX Ombudsman Rogier de Haan vindt dit niet redelijk en wil dat een rechter hierover uitspraak doet. Na de uitzending ontving hij tientallen brieven, mails en telefoontjes van gedupeerden. Met hen bereidt hij een collectieve claim voor. "ABP zadelt hen ineens op met een enorme schuld. Ik heb veel mensen gesproken die hierdoor in financiële problemen terechtkomen. Je zou van je eigen pensioenfonds toch iets anders mogen verwachten", aldus De Haan.

Advocaat Jim Kaldenberg van advocatenkantoor Delissen Martens ondersteunt de actie van de MAX Ombudsman. Hij heeft goede hoop op een positief resultaat. Kaldenberg: "Eerdere uitspraken van rechters in vergelijkbare zaken laten zien dat uitgekeerde bedragen niet zo maar mogen worden teruggevorderd. De verrekening die ABP wil doorvoeren is volgens mij dan ook niet rechtsgeldig."

Verder in Meldpunt:
Grote verwarring rond WOZ-waarden van woonhuizen. Hoe kan het dat bijna dezelfde woningen een totaal andere WOZ-waarde hebben? Wie bezwaar aantekent, maakt kans op een lagere WOZ en daardoor lagere lokale lasten. Wie dat niet doet, betaalt te veel. Is dat wel terecht? En kan dat niet anders? Daarover Hans André de la Porte van de Vereniging Eigen Huis.

MAX: Meldpunt
Vrijdag 15 maart om 19.10 uur op NPO 2
Presentatie: Elles de Bruin
www.maxmeldpunt.nl | meldpunt@omroepmax.nl

facebook.com/MAXMELDPUNT | twitter.com/MAXMELDPUNT | @MAXMeldpunt | #MAXMeldpunt