Hilversum,
07
oktober
2015
|
00:00
Europe/Amsterdam

MAX Muziekwijzer Academie: Erik Scherder geeft college over muziek en hersenen

MAX Muziekwijzer Academie: Erik Scherder geeft college over muziek en hersenen

Hilversum, 7 oktober 2015 – Op de slotdag van de Hart&Ziel-week op NPO Radio 4 organiseert MAX Muziekwijzer een college van neuropsycholoog Erik Scherder, begeleid door het Nederlands Jeugd Strijkorkest. Op vrijdag 16 oktober van 15.00 tot 16.00 uur geeft Scherder in het Utrechtse TivoliVredenburg antwoord op de vraag: ‘Wat gebeurt er met je hersenen als je muziek luistert?’.

Waarom ga je bijna vanzelf bewegen als je muziek hoort? En waarom kan muziektherapie bepaalde hersenproblemen oplossen? VU-hoogleraar Erik Scherder vertelt het allemaal in de MAX Muziekwijzer Academie, tijdens een inspirerend college over de invloed van muziek op het brein.Het college is gratis toegankelijk en wordt bovendien een uur na afloop op www.radio4.nl/muziekwijzer geplaatst.

Onder de noemer MAX Muziekwijzer Academie zal het NPO Radio 4 programma MAX Muziekwijzer in de toekomst vaker colleges organiseren, die betrekking hebben op (klassieke) muziek.

Prof. Dr. Erik J.A. Scherder 
Erik Scherder is hoogleraar Klinische Neuropsychologie aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Scherder staat bekend om zijn bewogen manier van spreken en ongeremde enthousiasme. Mede hierdoor is hij een graag geziene gast in programma’s als De Wereld Draait Door (University).

Het Nederlands Jeugd Strijkorkest
Het Nederlands Jeugd Strijkorkest (NJSO) ondersteunt het theatercollege van Erik Scherder: het orkest zal op het podium plaatsnemen en korte muzikale fragmenten ten gehore brengen. Het NJSO is een gezelschap van jonge talentvolle strijkers tussen de 12 en 21 jaar. Het orkest biedt deze talenten een kans op extra opleiding en concerten op topniveau.

Hart&Ziel
Tussen 12 en 16 oktober zendt NPO Radio 4 de Hart&Ziel lijst uit. Hierin stelden luisteraars een lijst met de meest inspirerende, ontroerende, vrolijke of troostende klassieke muziek samen. De week wordt op 16 oktober in TivoliVredenburg afgesloten met een slotconcert. Hier worden de hoogtepunten uit het Hart&Ziel repertoire ten gehore gebracht.


MAX Muziekwijzer 
Elke maandag, dinsdag, woensdag en vrijdag
Van 14.00 tot 16.00 uur op NPO Radio 4
Presentatie: Mieke van der Weij en Edwin Rutten
www.radio4.nl/muziekwijzer