Hilversum,
27
september
2016
|
13:18
Europe/Amsterdam

MAX Meldpunt!: Vertrek artsen drukt op veiligheid kinderoncologie Radboud

Woensdag 28 september

Het vertrek van meerdere kinderoncologen uit het Radboudumc de afgelopen jaren, leidde tot een dreigend gebrek aan deskundigheid en vormt een risico voor de medicatieveiligheid met betrekking tot cytostatica. Dat stelt de Inspectie voor de Gezondheidzorg (IGZ). Na maatregelen ging het korte tijd beter, maar de problemen waren vlak voor de zomer weer terug, zeggen de Stichting Kinderoncologie Nederland (SKION) en de Vereniging Ouders, Kinderen en Kanker (VOKK) in het televisieprogramma Meldpunt! van MAX wat aankomende woensdag om 19.20 uur te zien is op NPO 2.

In Meldpunt! vertelt Aad Tilburg, vader van de 16-jarige Mylan, morgen hoe zijn zoon eind 2014 in Radboudumc wordt behandeld aan Acute Lymfatische Leukemie (ALL). Zijn behandeling slaat aan; de kanker is weg aan het gaan, maar dan gaat het onverwacht toch mis. Mylan raakt in een coma en sterft kort daarna aan een schimmelinfectie die kan ontstaan als bijwerking van chemokuren. Uit onderzoek blijkt dat artsen afweken van een landelijk behandelprotocol dat bepaalt dat Mylan preventief een middel had moeten krijgen om een schimmelinfectie te voorkomen. Radboudumc schrijft de familie dat ze er vanuit gaan dat Mylan was blijven leven als het ziekenhuis het protocol had opgevolgd. Die maand gaat Radboudumc over tot een opnamestop van zes maanden voor de afdeling Kinderoncologie.

Als Meldpunt! de situatie in het Radboudziekenhuis onderzoekt, stuit de redactie op meer klachten over deze afdeling. Ouders melden dat ze de verantwoordelijke arts in tweeëneenhalf jaar maar één keer hebben gezien. Dat er slechte overdrachten tussen artsen worden gedaan, dat medicatie wordt vergeten. Artsen vertellen de redactie over onderbezetting, gebrek aan ervaring en overspannen medewerkers in het Radboudumc.De afdeling Kinderoncologie gaat gebukt onder veel personele wisselingen. Diverse kinderoncologen vertrekken naar het landelijk centrum voor kinderoncologie, het Prinses Maxima Centrum. Ook blijkt het lastig nieuwe verpleegkundige specialisten voor Radboudumc te werven. De afdeling Kinderoncologie zit op dit moment nog zonder hoofd en heeft geen opleiding meer. SKION en VOKK adviseren in Meldpunt! om de leiding van de afdeling Kinderoncologie in Nijmegen uit handen te geven aan het Prinses Maxima Centrum. De afdeling wordt dan onderdeel van de samenwerking shared care, die al bestaat tussen het UMC Utrecht en het Prinses Maxima Centrum. Zo kan het personeelstekort gemakkelijker worden aangepakt. VOKK benadrukt dat zij vinden dat de zorg op kinderoncologie van Radboudumc momenteel veilig is.

De redactie van Meldpunt! heeft Radboudumc meerdere vragen gesteld over personeelsgebrek en het dreigende risico omtrent patiëntveiligheid. Het ziekenhuis wilde hier niet op reageren.

De afdeling Kinderoncologie ligt in 2008 al onder de loep van de inspectie als een alarmerend hoog aantal kinderen (6 van de 15 in Nederland) met ALL aan schimmelinfecties overlijdt. Dan constateert de IGZ ook al dat de Nijmeegse kinderoncologen het landelijke behandelprotocol niet volgen. Volgens de inspectie was de hoge sterfte niet verwijtbaar, maar wel vermijdbaar geweest.

In de uitzending zijn onder anderen te gast Hester Rippen van Stichting Kind en Ziekenhuis en Rogier de Haan, MAX Ombudsman die de klacht van Aad Tilburg in behandeling nam.

MAX: Meldpunt!
Woensdag 28 september om 19.20 uur op NPO 2
Presentatie: Elles de Bruin
www.maxvandaag.nl
www.facebook.com/TijdvoorMeldpunt
#MeldpuntMAX

Noot voor de redactie:
Voor meer informatie en/of vragen kunt u contact opnemen met de redactie van Meldpunt!: Hélène van Beek (research) 035-6776018 / 06-54642096 of Sjouke Rijper (eindredacteur) Tel: 035-6776013.