Hilversum,
02
oktober
2017
|
18:00
Europe/Amsterdam

MAX Masterclass

Voorjaar 2018

Hij is hoogleraar neuropsychologie, hoogleraar bewegingswetenschappen, wordt op handen gedragen door zijn studenten en kan als geen ander op een laagdrempelige manier vertellen overde complexe werking van ons brein. We hebben het natuurlijk over Erik Scherder! Speciaal voor MAX geeft hij dit najaar drie colleges over ons meest tot de verbeeldingsprekende orgaan: de hersenen!

De colleges
Hersenen en Muziek. Is niet voor niets het onderwerp van het eerste college. Professor Scherder publiceerde al overde unieke samenwerking tussen muziek en de hersenen. Wat gebeurt er allemaal in het brein als we luisteren naar muziek? Waarom houden we van droevige muziek? En hoe kan het dat een liedje soms eindeloos lang in je hoofd blijft hangen? En op wat voor manier kan muziek een helende werking hebben?

Hersenen en Stress. Een actueel onderwerp over het effectvan stress op onze hersenen. Veel mensen gaan gebukt onder stress, beroepsmatig of privé. Maar wat is stress eigenlijk? Hoe kan het dat sommige mensen heel goed tegen stress kunnen en anderen niet? Waarom is stress ook noodzakelijk voor het brein? En wat is een burn-out? Plus uiteraard tips om de stress de baas te blijven.

Hersenen en Taal. Professor Scherder laat zien welke delen in de hersenen een belangrijke rol spelen bij taalbegrip en taalproductie. Ook laat hij zien welk effect schade aan de hersenen op deze taalgebieden heeft. Wat gebeurt er in de hersenen van iemand met afasie? Welke gebieden zijn betrokken bij gebarentaal? En hoe ziet het brein eruit van iemand die wel vijf talen spreekt? En bestaat er eigenlijk zoiets als een talenknobbel?