Hilversum,
02
oktober
2020
|
17:02
Europe/Amsterdam

MAX Masterclass terug bij MAX met Els van der Helm, Jaap Seidell en Erik Scherder

Woensdag 4 november

Neurowetenschapper en slaapexpert Els van der Helm, hoogleraar voeding en gezondheid Jaap Seidell en Hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder geven in MAX Masterclass drie gloednieuwe en bovenal interessante masterclasses over het fitte brein, slaap en voeding. Vanaf woensdag 4 november om 21.25 uur op NPO 1.

Aflevering 1: Het fitte brein (Erik Scherder) - woensdag 4 november, 21.25 uur, NPO 1
Als we geluk hebben, komen we met gezonde hersenen op de wereld. Maar wat is ervoor nodig om met een fit brein ouder te worden en dit te behouden? En zijn er tools om te zorgen dat we het brein hierin kunnen trainen? Hoogleraar neuropsyochologie Erik Scherder legt het uit aan de hand van de nieuwste studies. En hij geeft tips voor elke leeftijd, om te zorgen dat het brein fitter wordt! Want wist u al dat het brein op 25-jarige leeftijd alweer achteruitgaat? Hoe dat precies zit, laat Erik Scherder zien in deze Masterclass. 

Aflevering 2: Slaap (Els van der Helm) – woensdag 11 november, 21.25 uur, NPO 1
Het is een even fascinerend als belangrijk fenomeen: slaap. Het beslaat een enorm deel van ons leven, we weten allemaal uit eigen ervaring hoe belangrijk goed slapen is, en toch is het nog altijd omgeven met mysteries. Veel mensen – een derde van de Nederlandse bevolking – hebben bovendien in meer of mindere mate slaapproblemen. Wat is slaap eigenlijk? Waarom slapen we, wat gebeurt er als we slapen, welke problemen kunnen zich voordoen, en wat zijn de gevolgen van niet goed slapen? We noemen slaap een wondermiddel dat je elke avond, in bed, gratis en pijnloos toegediend krijgt. We zijn ons vaak niet bewust van de kracht van slaap, maar topsporters passen slaap al toe in hun trainingsschema. Gastspreker en sportarts Kasper Janssen vertelt er ook over.

Aflevering 3: Voeding (Jaap Seidell) – woensdag 18 november, 21.25 uur, NPO 1
Het ene voedingsproduct ziet er nog verleidelijker uit dan het andere. Ze hebben alleen een groot nadeel. Ze zijn onweerstaanbaar lekker, maar vaak ongezond. Waarom eten we niet gezond? En waarom is dat zo moeilijk? De ene voedingshype na de andere vliegt ons om de oren en ieder decennium lijkt zijn eigen voedingsgoeroe te hebben. Maar wat zegt de wetenschap, wat zijn de feiten en fabels over voeding en wat we naar binnen werken, en hoe worden we dagelijks als consument verleid door de talloze voedselkeuzes?

MAX Masterclass (3 afleveringen)
Vanaf woensdag 4 november
Om 21.25 uur op NPO 1
www.maxvandaag.nl

Facebook.com/MAXdocumentaires | @MAXdocumentaire | #MAXmasterclass