Hilversum,
24
november
2017
|
16:01
Europe/Amsterdam

MAX Maakt Mogelijk: aflevering 8 en 9

Zaterdag 9 en vrijdag 15 december

Zaterdag 9 december zendt MAX een nieuwe aflevering uit van MAX Maakt Mogelijk, het programma dat leefomstandigheden van ouderen verbetert en wensen in vervulling laat gaan. De laatste reguliere uitzending van dit seizoen is te zien op vrijdag 15 december om 19.20 uur te zien op NPO 2.

Aflevering 8 – Zaterdag 9 december om 18.30 uur op NPO 2
Jos en Bep zijn pleeggrootouders van kleinzoon Lucas. Lucas was drie jaar oud toen zijn moeder uit de ouderlijke macht werd gezet. Zijn vader was toen al uit beeld. En dus kwam Lucas bij zijn opa en oma in huis, waar hij inmiddels alweer elf jaar woont. In Nederland groeien duizenden kinderen op bij hun grootouders. Zij hebben noodgedwongen hun huis en leven opengesteld voor hun kleinkinderen. De Stichting Belangenbehartiging Pleeggrootouders Nederland is opgericht door Jos Verhoeven en komt op voor de oma’s en opa’s die de zorg voor kinderen op zich nemen. Ieder jaar organiseert de stichting een grote ‘pleeggrootouderdag’ voor de 120 pleeggrootouders en 80 kinderen. Dit jaar was Jos voornemens opnieuw een dergelijke dag te organiseren, maar er is geen geld. Jan Slagter besluit te helpen en regelt een gezellige middag in Beeld & Geluid.

Nadejda gaat elke dag te voet door Vulcanesti om arme ouderen in het dorp eten te brengen. Dit eten maakt ze thuis in een primitieve keuken, van ingrediënten die anderen haar geven. Vorig jaar riep Jan Slagter de hulp in van de kijker om Nadejda te ondersteunen. Een jaar later is Jan terug en bezoekt hij samen met Nadejda een aantal van de 40 ouderen die dagelijks een voedzame maaltijd krijgt. Onder hen is Ion. Vorig jaar trof Jan hem aan in een krot, dat een maand later in elkaar stortte. Dankzij donaties kon MAX maakt Mogelijk een ander huisje voor Ion kopen.

MAX Maakt Mogelijk zet zich in voor ouderen. Maar in Moldavië komt Jan Slagter ook vaak kinderen tegen die het moeilijk hebben. Als zij geen scholing krijgen, gaan ze dezelfde uitzichtloze toekomst als hun grootouders tegemoet. Veel kinderen kunnen in de winter niet naar school, omdat het ze ontbreekt aan een belangrijke voorwaarde: schoenen. Om deze reden gaat Jan Slagter naar Anna Cernitova, moeder van vier kinderen van wie er een is overleden door honger en kou. De vader van haar kinderen zit in de gevangenis. Tijdens deze periode is Anna verkracht, waardoor ze zwanger raakte van een tweeling. Het gezin heeft een totaal inkomen van 56 euro. Schoonmoeder woont ook bij het gezin. Dit inkomen moet gedeeld worden door vijf personen. Er blijft geen geld over voor genoeg eten, hout in de winter en warme kleding om de kinderen mee naar school te laten gaan.

Aflevering 9 – Vrijdag 15 december om 19.20 uur op NPO 2
Jan Slagter bezoekt ouderen in Oekraïne die in de spookachtige en hermetisch afgesloten zone rondom Tsjernobyl wonen. In Tsjernobyl stopt de tijd op 26 april 1986 als kernreactor nummer vier ontploft. Deze gebeurtenis gaat de geschiedenisboeken in als de grootste nucleaire ramp ooit. 135.000 mensen worden geëvacueerd, de meeste van hen hebben geen idee van de impact van de ramp. Zo’n vijftig brandweermannen die als eerste naar de rampplek afreizen, overlijden binnen een paar dagen aan de gevolgen van acute stralingsziekte. Niet wetende wat precies de effecten van de straling zijn, gaat een groep van 1200 mensen al na een paar maanden terug naar het rampgebied. Terug naar huis. Deze mensen zijn nu 70 en 80 jaar oud en worden self-settlers genoemd. Nu, 31 jaar na de ramp, zijn er nog 120 over. Om de steeds kleiner wordende groep ouderen te helpen is Jan Slagter uitgenodigd door Daan Kloeg en Hans Wolkers. Zij zijn voor de zesde keer in Tsjernobyl en schreven een boek over de gevolgen van de enorme ramp. De achtergebleven ‘babushka’s’, zoals deze eenzame ouderen ook wel worden genoemd, maakten veel indruk. Samen met MAX Maakt Mogelijk hopen Daan en Hans meer voor deze mensen, die in krotten leven en van niemand hulp krijgen, te kunnen betekenen.

MAX Maakt Mogelijk
Aflevering 8: Zaterdag 9 december om 18.30 uur op NPO 2
Aflevering 9: Vrijdag 15 december om 19.20 uur op NPO 2
Presentatie: Jan Slagter
www.maxmaaktmogelijk.nl

Facebook.com/MAXMaaktMogelijk | @MAXMaaktMogelyk | #MAXmaaktmogelijk