Hilversum,
23
november
2017
|
10:06
Europe/Amsterdam

MAX Maakt Mogelijk: aflevering 6 en 7

Zaterdag 25 november en 2 december

Zaterdag 25 november en 2 december zendt MAX om 18.30 uur op NPO 2 nieuwe afleveringen van MAX Maakt Mogelijk uit. In de uitzendingen is onder meer aandacht voor de 98-jarige Miep en ouderen in Moldavië.

Aflevering 6 – Zaterdag 25 november om 18.30 uur op NPO 2
Miep is 98 jaar en woont nog zelfstandig in een appartement. Ze krijgt dagelijks hulp van de thuiszorg. Miep is behoorlijk eenzaam en komt nauwelijks haar huis uit. Wijkverpleegkundige Tanja schrijft daarom MAX Maakt Mogelijk. Ze vindt dat Miep het verdient om extra aandacht te krijgen. Jan Slagter neemt Miep daarom mee naar een lunchconcert in Het Concertgebouw en zorgt ervoor dat ze wekelijks thuis bezocht wordt door een vrijwilliger van SeniorenStudent, zodat ze erop uit kan.

In december 2016 werd Roemenië opgeschrikt door een aardbeving die ook in Moldavië voelbaar was. De oude krotten waarin ouderen woonden waren van zulke slechte kwaliteit, dat ze door de beving niet meer bewoonbaar zijn. Zo ook het huisje van Anna, die er helemaal alleen voor staat. Ze kreeg nooit kinderen, omdat haar man haar mishandelde. De groep vrouwen in Moldavië heeft echter meer problemen, zoals kachels die brand veroorzaken en foute persoonsbewijzen. Ludmilla is één van hen. Moldavië is het armste land van Europa. Sinds het uiteenvallen van de Sovjet-Unie in 1991 is het land op politiek en economisch vlak instabiel. Daarmee begonnen de problemen van Ludmilla. Haar paspoort komt uit de Sovjettijd en is niet meer geldig. Op papier bestaat ze niet meer, waardoor ze ook geen recht op pensioen meer heeft. Ludmilla woont in een krot en is genoodzaakt om te bedelen.

Han (85) verloor door ziekte zijn beide benen en zit in een rolstoel. Middels een speciaal busje kon hij iedere maand nog met zijn scootmobiel naar het strand gebracht worden, om daar met een groep ritjes door de duinen te maken. Maar door nieuwe regels kan hij niet meer mee. Hij mag zijn scootmobiel niet langer zelfstandig het busje inrijden; de chauffeur moet dit doen. Han is daardoor genoodzaakt om over te stappen op een rolstoel, om vervolgens op een gewone stoel in de auto plaats te nemen. Erg vervelend voor Han, die zelf niet erg mobiel is. Als gevolg hiervan kan hij al vijf maanden niet zijn geliefde tochtje door de duinen maken. Jan Slagter zoek Han thuis op en neemt hem mee naar de duinen.

Aflevering 7 – Zaterdag 2 december om 18.30 uur op NPO 2
Op 30 minuten rijden van hoofdstad Vilnius is het de Nederlandse Wim die het verschil maakt voor de armste mensen op het platteland. 25 jaar geleden kwam Wim als bondscoach van de nationale wielerploeg in Litouwen terecht. Als hij stopt blijft hij in het Baltische land wonen en begint een camping. Tijdens de vele fietstochten die hij maakt door de omgeving, treft hij geregeld ouderen aan die in krotten leven.

Een jaar geleden riep Jan Slagter de hulp in van de kijker om de armste ouderen te helpen. Dankzij die steun kon Wim onder meer een nieuw huisje bouwen voor Nijole, veel andere huisjes opknappen, wind- en waterdicht maken én voedselpakketten en hout rondbrengen. Omdat veel ouderen ’s winters sneeuw moeten smelten om aan water te komen, heeft Wim veel waterputten van ouderen gerepareerd of zelfs vervangen. Wim wordt in Litouwen de Vliegende Hollander genoemd, omdat hij altijd op pad is om anderen te helpen. Gelukkig kwam er in de loop der jaren ook vaak hulp uit Nederland, zoals van Sjanie en Piet. Zij verbleven een paar maanden per jaar in Litouwen op de camping van Wim om de lokale bevolking te helpen. Helaas stopt dit in 2009, als blijkt dat Piet de ziekte ALS heeft. Hij belandt in een rolstoel en kan alleen nog praten via een spreekcomputer. Via die computer maakt hij Jan Slagter duidelijk dat hij nog één grote wens heeft: Wim en de armste families in Litouwen bezoeken. Jan Slagter zoekt Piet en Sjanie op en brengt ze een grote verrassing. Ze kunnen dankzij Stichting Ambulancewens naar Litouwen rijden. Het vertrek staat 2,5 week later gepland, maar na een week komt het verdrietige bericht: Piet is plotseling overleden.

MAX Maakt Mogelijk
Zaterdag 25 november en 2 december 2017
Om 18.30 uur op NPO 2
Presentatie: Jan Slagter
www.maxmaaktmogelijk.nl

Facebook.com/MAXMaaktMogelijk | @MAXMaaktMogelyk | #MAXmaaktmogelijk