Hilversum,
25
oktober
2017
|
17:01
Europe/Amsterdam

MAX Maakt Mogelijk: Aflevering 3, 4 en 5

Zaterdag 4, 11 en 18 november om 18.30 uur op NPO 2

Op zaterdag 4, 11 en 18 november zendt MAX om 18.30 uur op NPO 2 nieuwe afleveringen van MAX Maakt Mogelijk uit. Hier volgt een overzicht.

Aflevering 3 – Zaterdag 4 november om 18.30 uur op NPO 2
Gerrit (74 jaar) heeft vanaf zijn 52e al negen hersenbloedingen en infarcten gehad. Omdat hij niets meer zelf kan, woont Gerrit niet meer thuis. Hij is afhankelijk geworden. Gerrit’s grootste wens is om nog één keer in een echte legertank te rijden, in het bijzonder het type Centurion, waar hij vroeger tijdens zijn militaire diensttijd in reed. Voor Gerrit is het onwaarschijnlijk dat hij met zijn fysieke beperking ooit nog in een tank kan zitten. Maar MAX Maakt Mogelijk regelt het toch.

In Moldavië krijgen veel ouderen bij de gaarkeuken in hoofdstad Chisinau dagelijks een maaltijd. Het aantal ouderen dat een maaltijd nodig had steeg. Echter, door een gebrek aan financiële middelen moest de gaarkeuken steeds meer ouderen naar huis sturen. Dankzij donaties naar aanleiding van de uitzending van vorig jaar, kan de gaarkeuken nu 150 ouderen dagelijks een maaltijd bieden.

Jaap ontdekt dat het leven van bewoners in een verzorgingshuis door wat kleine aanpassingen veel aangenamer kan worden. Hij bedenkt een apparaat waar ouderen makkelijker mee kunnen sjoelen. Het prototype van zijn ‘sjoelkatapult’ probeert hij uit met de bewoners in het verzorgingshuis van zijn vrouw. Dat blijkt een succes! Jan Slagter bezoekt Jaap en verrast hem met de mededeling dat MAX Maakt Mogelijk ervoor zorgt dat er nog minstens 50 ‘sjoelkatapulten’ gemaakt mogen worden voor huizen die dat goed kunnen gebruiken.

Duizenden ouderen in Moldavië lopen rond met verwaarloosde oogaandoeningen als cataract, oftewel staar. Velen hebben het geld niet voor een operatie, wat vaak leidt tot blindheid. In de afgelopen jaren heeft MAX Maakt Mogelijk er al voor gezorgd dat 1125 ouderen konden worden geopereerd. Er staan echter nog 440 personen op de wachtlijst. Voor deze personen roept Jan Slagter de hulp in van de kijker.

Aflevering 4 – Zaterdag 11 november om 18.30 uur op NPO 2
Maria Deen is 77 jaar en viert dit jaar haar lustrum; ze werkt al 50 jaar als vrijwilliger in de zorg. De laatste jaren bij verzorgingshuis De Molentocht in Purmerend als vaste kracht in de coffee-corner. Alle ouderen kennen haar en juist voor hen wenst Maria een rolstoelbus, zodat ze er op uit kunnen. Jan Slagter bezoekt Maria en verrast haar met een speciale rolstoelbus. Dat is echter niet alles. Jan neemt Maria en een aantal bewoners mee in het busje om op Vlieland naamgenoot Monique van de Ven, die voor Dokter Deen als Maria Deen door het leven gaat, te ontmoeten.

Voor dakloze ouderen in Roemenië is het de keiharde realiteit dat ze na een ziekenhuisopname de straat weer op moeten. Hersteld of niet, ze moeten na een paar dagen weer weg. Jan Slagter gaat naar het dorp Tinca in Roemenië, waar dakloze ouderen weer een toekomst hebben dankzij één bijzondere man: Viorel Pasca. MAX Maakt Mogelijk steunt het werk van Viorel al sinds 2011. Dankzij donaties kan hij 220 ouderen onderdak, een bed én verzorging bieden. Deze mensen wonen verspreid over tien huizen in nabijgelegen dorpjes. Vier huizen daarvan zijn gekocht en gerenoveerd door MAX Maakt Mogelijk. Bij één huis is alleen de renovatie betaald. Het laatste onderkomen is dankzij de nalatenschap van een MAX Maakt Mogelijk-donateur geschonken. Zij had haar roots in Boekarest liggen en wilde de ouderen uit haar geboorteland graag helpen. Jan Slagter bezoekt dit nieuwe pand, dat plek biedt aan 26 ouderen.

Aflevering 5 – Zaterdag 18 november om 18.30 uur op NPO 2
Ooit werden ze als Nederlander in Nederlands-Indië geboren. Ouderen met een Nederlandse naam die Nederlands spreken en zich Nederlander voélen. Maar toen Indonesië in 1949 onafhankelijke werd, en alle Indische Nederlanders naar Nederland vertrokken, mochten zij niet mee. Het gaat om indo’s, oftewel Indische Nederlanders. Ze konden destijds niet aantonen dat ze Nederlander waren, omdat ze door de oorlog hun identiteitspapieren waren kwijtgeraakt. Daarom waren ze niet welkom in Nederland en moesten in Indonesië blijven. Deze achterblijvers leven sindsdien in armoede. Recht op een pensioen of AOW hebben ze niet. Het gevoel van afwijzing door Nederland is er nog steeds. Jan Slagter bezocht vorig jaar, samen met Francine Tammeling uit Arnhem een aantal ouderen in Bandung en Jakarta en riep hulp in van de kijker. Dankzij vele donaties laat MAX Maakt Mogelijk in de uitzending van 18 november zien hoe de leefomstandigheden van de ouderen sinds een jaar zijn verbeterd.

MAX Maakt Mogelijk
Zaterdag 4, 11 en 18 november 2017
Om 18.30 uur op NPO 2
Presentatie: Jan Slagter
www.maxmaaktmogelijk.nl

Facebook.com/MAXMaaktMogelijk  | @MAXMaaktMogelyk | #MAXmaaktmogelijk