Hilversum,
10
oktober
2019
|
16:35
Europe/Amsterdam

MAX Maakt Mogelijk: actie met Friese ‘beppes’ groot succes en aandacht voor ouderen in Albanië

Zondag 3 en 10 november om 19.10 uur op NPO 2

Zondag 3 en 10 november zendt MAX om 19.10 uur op NPO 2 nieuwe afleveringen uit van MAX Maakt Mogelijk, het programma dat leefomstandigheden van ouderen verbetert en wensen vervult. In deze afleveringen onder meer aandacht voor ouderen in Oeganda en Albanië.

Aflevering 2 – zondag 3 november om 19.10 uur op NPO 2
"De rol van grootmoeders in ontwikkelingslanden is veel minder vrijblijvend en gezellig dan de rol van de meeste grootmoeders in Nederland", aldus Ria uit Drachten. Aids laat in Afrika een spoor van vernieling na. Het zijn meestal de grootmoeders die daarom noodgedwongen voor de kleinkinderen moeten zorgen. Gelukkig zijn er Friese grootmoeders (‘beppes’) die zich om hen bekommeren en al 35 huisjes in Oeganda hebben gebouwd. Als de Friezinnen in 2018 de hulp inroepen van MAX Maakt Mogelijk, wordt na de uitzending snel duidelijk dat er veel meer mensen in Nederland zijn die willen helpen om de lemen hutten van de hardwerkende oma’s te vervangen door een stenen huisje van 3000 euro. Maar liefst 33 huisjes werden gebouwd na de uitzending. Jan Slagter keert terug naar Oeganda om met eigen ogen te zien hoe de leefsituatie van de ouderen is veranderd.

Aflevering 3 – zondag 10 november om 19.10 uur op NPO 2
Ans uit Bergen op Zoom heeft een veelbewogen leven achter de rug. Bijna dertig jaar geleden startte Ans, geboren als Hans, met haar transitie van man naar vrouw. Maar tijdens dat traject werd kanker bij Ans geconstateerd. Ze moest haar transitie staken om behandeld te worden. Dankzij de steun van haar vrouw Joke en moeder Jeane (90) kwam Ans deze periode door. Maar sinds het overlijden van Ans’ levenspartner Joke in 2017, is haar wereldje heel klein geworden. Ze zit dagenlang binnen met haar hondje Pukkeltje en ziet alleen haar moeder. Ondanks haar eigen problemen vindt Ans het tijd om haar moeder eens in het zonnetje te zetten, als dank voor haar onvoorwaardelijke steun. Daarom schakelt ze Jan Slagter in, die zowel moeder als dochter verrast.

Verder aandacht voor ouderen in Albanië. MAX Maakt Mogelijk steunt al jaren een gaarkeuken in Noord-Albanië waar ouderen een maaltijd kunnen halen. Ulfert, uit het Groningse Uithuizermeeden, is één van de vrijwilligers die zorgt dat de gaarkeuken blijft draaien. Maar hij loopt tegen een probleem aan; de gaarkeuken voorziet in eten, maar de huisjes waar ouderen naar terugkeren nadat ze een maaltijd genuttigd hebben, verkeren in vreselijke staat. “Sommige ouderen zijn dakloos, anderen wonen in een stal en verzamelen daarin plastic vuilnis om te verkopen”, aldus Ulfert. Hij roept de hulp in van MAX Maakt Mogelijk en gaat samen met Jan Slagter op bezoek bij de ouderen.

MAX Maakt Mogelijk
Zondag 3 en 10 november
Om 19.10 uur op NPO 2
Presentatie: Jan Slagter
www.maxmaaktmogelijk.nl

Facebook.com/MAXMaaktMogelijk | @MAXMaaktMogelyk | #MAXmaaktmogelijk