Hilversum,
12
november
2019
|
13:11
Europe/Amsterdam

MAX Maakt Mogelijk: aandacht voor ouderen in Moldavië

Zondag 17 en 24 november om 19.15 uur op NPO 2

Zondag 17 en 24 november zendt MAX om 19.15 uur op NPO 2 nieuwe afleveringen uit van MAX Maakt Mogelijk, het programma dat leefomstandigheden van ouderen verbetert en wensen vervult. In deze afleveringen onder meer aandacht voor ouderen in Moldavië.

Aflevering 4 – zondag 17 november om 19.15 uur op NPO 2
In Moldavië onderzoekt Jan Slagter de woonomstandigheden van demente ouderen. Hij komt uit bij een verwaarloosd verpleeghuis. Er wonen 468 mensen die overdag door tien verpleegkundigen worden geholpen en ’s nachts slechts door vier verpleegkundigen. De meeste bewoners ontvangen nooit bezoek en moeten op kletsnatte matrassen slapen. Als Jan Slagter het gebouw binnenkomt, is de verbijstering groot. Mensen liggen met acht personen op een kamer, matrassen waarop geslapen wordt zijn slechts drie centimeter dik, er zijn geen medische hulpmiddelen en er hangt een doordringende urinelucht. Omdat veel mensen incontinent zijn, hangen er overal matrassen uit het raam om te drogen. Er is geen schoon beddengoed, de matrassen worden nauwelijks droog en de urinelucht wordt elke dag heviger. De verpleging vertelt moedeloos dat zij ook niet weten wat ze kunnen doen zonder financiële steun, behalve goed zijn voor de mensen. Jan Slagter vraagt de kijker te helpen, om zo de leefomstandigheden van de ouderen te kunnen verbeteren. Jan Slagter: “De winters moeten hier vreselijk zijn. Er is geen centrale verwarming, er zijn weinig dekens, de mensen hebben geen extra kleding of een jas. Hier liggen ze met ijspegels op de ramen, te wachten op het voorjaar.”

Aflevering 5 – zondag 24 november om 19.15 uur op NPO 2
Ruud (66) zat in 1974 in dienst in Suriname, hij was dienstplichtig. In zijn peloton zat ook Willy, een rustige en teruggetrokken jongen. Ruud bekruipt de laatste jaren steeds meer een rotgevoel over de manier waarop hijzelf én zijn pelotonmaten omgingen met Willy. Ruud noemt het zelfs pesten en weet niet goed hoe hij dit zelf moet oplossen. Daarom schrijft hij Jan Slagter een brief. Hij wil Willy graag zijn excuses aanbieden. Samen verrassen ze Willy (66) in een buurtcentrum, waar hij vrijwilligerswerk doet, en nemen hem mee naar een bijzondere locatie die alles met hun tijd in Suriname te maken heeft.

Tot slot goed nieuws uit Moldavië. In 2017 kreeg MAX Maakt Mogelijk van de Nationale Postcode Loterij een donatie van € 500.000,- uitgereikt. Met deze donatie zijn de eerste vijftien van dertig aanleunwoningen voor de armste ouderen gebouwd. Jan Slagter laat een toekomstige bewoonster, die geen eigen huis meer heeft, zien waar zij binnenkort mag gaan wonen.

MAX Maakt Mogelijk
Zondag 17 en 24 november
Om 19.15 uur op NPO 2
Presentatie: Jan Slagter
www.maxmaaktmogelijk.nl

Facebook.com/MAXMaaktMogelijk | @MAXMaaktMogelijk | #MAXmaaktmogelijk